fbpx

Xhamia e shekullit të 9-të, ka qenë Xhamia më e madhe në botë!

“Xhamia e Madhe e Samarra-së është një Xhami e shekullit të 9-të, e ndërtuar në Samara, Irak. Ndertimi i kesaj Xhamie ka filluar në vit. 848 dhe është përfunduar në vit. 851 nga kalifi Abasit Al-Mutawakkil që sundonte asokohe (në Samarra) nga 847 deri në 861.

Xhamia e Madhe e Samarra-se ishte në një kohë xhamia më e madhe në botë; minareja e saj, Kulla Malwiya, është një kon i madh në formë spiralesh, 52 metra e lartë dhe 33 metra e gjerë me një spirale te devijuar

ÇFARË MBAJMË MEND PËR KËTË XHAMI ?

Më 1 prill 2005, maja e minares Malwiya ishte dëmtuar nga një bombë. Thuhet, gjoja se kryengritësit e kane sulmuar kullën per shkak se trupat amerikane kishin qenë duke e përdorur atë si një pozicion vëzhgimi. Megjithatë, Tony Blair, në librin e kujtimeve të tija thotë: kemi dëshimi që vërtetojnë se kryengritësit kishin sulmuar xhaminë për të nxitur dhunën sunnite-shiite dhe të destabilizojnë më tej vendin?

“Mundohuni të imagjinoni se sa e madhe ka qenë kjo Xhami në shekullin e 9-të, SubhaanAllah!

Nga arabishtja: Zekerija Rushani /Fri.org

Lajme të ngjashme

Back to top button