Ja sa është paga mesatare në Zvicër

Pagat në Zvicër janë ndër më të lartat në Evropë dhe në botë, por këto të ardhura nuk shpërndahen në mënyrë të barabartë midis rajoneve, tregon një studim i qeverisë. Paga mesatare mujore zvicerane në vitin 2022 ishte rreth 6700 franga, njofton Albinfo.ch.

Gjithashtu, një pagë mesatare nuk tregon në të vërtetë se sa prej saj shkon drejt kostove fikse, si taksat, sigurimet shoqërore, qiraja (ose hipoteka), sigurimi shëndetësor dhe shërbimet komunale. Në të njëjtën mënyrë, nuk tregon se sa nga të ardhurat fillestare janë të disponueshme, domethënë lihen për t’u shpenzuar pasi të paguhen të gjitha tarifat, shkruan The Local.

Këshilli Federal shqyrtoi këto variabla dhe publikoi një raport që tregon jo vetëm ndryshimet në atë se sa larg shkojnë pagat neto në çdo kanton, por edhe sa para të disponueshme kanë familjet, bazuar në të ardhurat e tyre.

Ajo që del nga ky raport, i publikuar në dhjetor, është se ka dallime të konsiderueshme midis kantoneve. Analiza bazohet në shifrat e vitit 2018, por situata e shpërndarjes së të ardhurave është e njëjtë edhe sot.

Ja çfarë gjeti qeveria:

Në kohën kur u krye studimi, të ardhurat mesatare neto (të disponueshme) kombëtare ishin 51,449 franga për familje në vit.

Megjithatë, më shumë se gjysma e kantoneve janë nën këtë prag, dhe gjysma më lart.

Njerëzit që jetojnë në kantonin Zug gëzojnë të ardhurat mesatare më të larta të disponueshme në Zvicër, me 80,102 franga për familje.

Më pas, në gjysmën e sipërme, janë Schwyz (73,412 franga), Nidwalden (62,612), Cyrihu (59,692), Bazel dhe Baselstadt (57,573 dhe 55,763, përkatësisht), Gjeneva (53,884), Obwalden (52,59), Aargau (53,334) dhe Appenzell-Innerhoden (52,445).

Me 51,469 franga, Vaud është vetëm 20 franga mbi mesataren kombëtare për sa u përket të ardhurave të disponueshme.

Të gjitha kantonet e tjera bien nën mesataren kombëtare, me Valais që ka të ardhurat më të ulëta të disponueshme familjare – 37,574 franga.

Dallimi midis të ardhurave më të larta të disponueshme – në Zug – dhe më të ulëtave – Valais – ndryshon shumë.

Siç vuri në dukje Këshilli Federal në raport, “në përgjithësi, bashkitë e rajoneve alpine dhe para-alpine dhe masivi Jura kanë të ardhurat më modeste, me përjashtim të disa qendrave turistike”.

Nga ana tjetër, “nivelet më të larta gjenden rreth trekëndëshit Zug-Schwyz-Nidwalden, në Cyrih, Aargau, Bazel dhe në brigjet e liqenit të Gjenevës”.

Aty ku janë të pasurit

Këshilli Federal shqyrtoi gjithashtu se cilat rajone tërheqin numrin më të madh të njerëzve të pasur.

Ajo ka vendosur pragun e pasurisë në 106,000 franga në vit (në 2018), që korrespondon me një të ardhur të disponueshme më të madhe ose të barabartë me dyfishin e të ardhurave mesatare.

Këtu, përsëri, Zugu është në krye – gati një në tre banorë konsiderohen të pasur, sipas kritereve të mësipërme. Në Valais, nga ana tjetër, më pak se një person është i pasur.

I njëjti model shihet këtu si në kategorinë e të ardhurave të disponueshme më sipër: “Komunat në brigjet e liqenit të Gjenevës, Liqenit të Cyrihut dhe Liqenit Zug janë veçanërisht të njohura me taksapaguesit e pasur,” thuhet në raport. “Komunat alpine ose masivi Jura, nga ana tjetër, tërheqin më pak taksapagues me të ardhura të larta.”

Në çfarë përfundimi ka dalë studimi?

Ai zbuloi se Uri, Aargau dhe Glarus janë kantonet më “të barabarta” për sa u përket të ardhurave.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button