Dyfish është zvogëluar buxeti për mjedisin jetësor të Qytetit të Shkupit për vitin 2023

Pothuajse dyfish është zvogëluar buxheti për mjedis jetësor të Qytetit të Shkupit për këtë vit në krahasim me vitin e kaluar. Në buxhetin e sivjetmë për sferën mjedisi jetësor janë paraparë 48.800.000 denarë (790.000 euro), ndërsa vitin e kaluar për këtë dedikim ishin të ndara 88.670.000 denarë (1,4 milionë euro), shkruan sdk.mk, njofton Portalb.

Në buxhetin për këtë vit për ndjekje të gjendjes dhe përmirësim të cilësisë së ajrit janë të parapara 9.500.00 denarë, për mbrojtje të vlerave natyrore dhe lokalitete 3.500.000 denarë, për projekte të integruara për mbrojtje të mjedisit jetësor 1.600.000 denarë, për uj dhe toka një milionë denarë dhe për subvencione për inverterë, biçikleta dhe për pastrim të oxhaqeve 23 milionë denarë. Për efikasitet energjetik dhe burime ripërtëritëse të energjisë është paraparë që të holla të sigurohen përmes kredisë e cila mund të variojë nga 50.000 deri në 70.000 euro në varshmëri nga kapaciteti i lirë i detyrimit të Qytetit të Shkupit dhe vlerës së projektit të propozuar.

Kryetarja e Qytetit të Shkupit Danella Arsovska në seancën për miratim të buxhetit të Qytetit të Shkupit për vitin 2023 than se në këtë buxhet janë tërësisht të implementuara projektet e saj për Shkup modern për dallim nga viti i kaluar kur nuk kanë mundur shumë të intervenojnë për shkak se buxheti ka qenë i përgatitur nga udhëheqësia e kaluar e qytetit. Nuk shpjegoi se pse me buxhetin e porpozuar nga ajo ka zvogëlim të  mjeteve për mjedisin jetësor.

Këshilltarët nga LSDM-ja në Qytetin e Shkupit dje kërkuan që të caktohet seancë e jashtëzakonshme e Këshillit të Qytetit të Shkupit në të cilën, siç thonë, do të propozojnë rritje urgjente të numrit të linjave të autobusëve dhe transport publik falas, rritje të mjeteve për luftë kundër ndotjes, si dhe ndihmë financiare olr shkollat për adaptim të sistemit për ngrohje të energjensëve ekologjik. Këshilltarët e VMRO-DPMNE-së madje konsiderojnë se nuk ka nevojë që të caktohet seancë e jashtëzakonishme, për shkak se LSDM janë në koalicion të fshehtë me kryetaren Arsovska dhe në vend që të dakordojnë tenderë të vendosin masa kundër ndotjes.

Shkupi edhe këtë dimër është një nga qytetet më të ndotura në botë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button