Do të rriten pagat në Këshillin e prokurorëve me arsyetimin se kjo do të ndikojë në sjelljen e tyre

Pas rënies së nivelit më të ulët historik të besimit të qytetarëve në prokurori, në mes të masave shtrënguese të qeverisë për shkak të krizës energjetike, Qeveria propozon ndryshime ligjore për rritjen e pagave të anëtarëve të Këshillit të Prokurorëve Publikë. Prokuroria, sipas hulumtimit të fundit të IRI-t, është institucioni me besimin më të ulët në vend – 3 për qind, transmeton Portalb.mk.

Sipas ndryshimeve të propozuara, koeficienti i kryetarit të Këshillit të prokurorëve publik rritet nga 4,0 në 4,5, aq sa presidenti i Maqedonisë Stevo Pendarovski, kryeministri Dimitar Kovaçevski dhe kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi.

Ky koeficient shumëzohet me pagën mesatare për vitin paraprak, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave. Në tetor të këtij viti ishte 33.104 denarë, kështu që vitin e ardhshëm, nëse miratohen ndryshimet e propozuara, kryetari i Këshillit do të ketë pagë bazë bruto prej rreth 2.500 euro. Kësaj rroge i shtohen shumat për stazhin, kompensimet e rrezikut dhe konfidencialitetit, të cilat votohen nga anëtarët e Këshillit çdo muaj në mbledhje dhe pika të tjera.

Për nënkryetarin e Këshillit të Prokurorëve Publikë dhe anëtarët e tjerë, koeficienti i pagës shkon nga 3.7 në 4.26.

Propozuesi i ligjit, ministri i drejtësisë Nikolla Tupançeski tha se pagat e anëtarëve të Këshillit do të ndikojnë në sjelljen e tyre.

“Këto ndryshime ligjore do të përmirësojnë statusin materiale të anëtarëve të Këshillit të Prokurorëve Publikë. Pagat e anëtarëve të Këshillit ndikojnë në sjelljen e tyre, duke përfshirë edhe pavarësinë e tyre”, thuhet në projektligjin, i cili tashmë është dorëzuar në seancën e sotme të 74-të të Kuvendit.

Qeveria kërkoi që ndryshimet të miratohen pas një procedure të shkurtuar.

“Qëllimi i ndryshimeve ligjore të propozuara është ngritja e sistemit të pagave të anëtarëve të Këshillit të Prokurorëve Publikë, në përputhje me rëndësinë dhe reputacionin e detyrës që ata kryejnë, peshën e punës dhe përgjegjësinë e tyre. Me dispozitat e propozuara, rregullohet koeficienti për përcaktimin e pagës së anëtarëve të Këshillit në përputhje me angazhimin e përgjithshëm për përmirësimin e burimeve materiale dhe financiare në sistemin e drejtësisë, përfshirë pagat dhe kompensimet e tjera”, thuhet në propozim.

Këshilli i Prokurorëve Publikë nuk ka ndonjë punë të mbingarkuar. Nuk i vlerëson as prokurorët publikë, as nuk shkon në kontrollet e prokurorive, siç i vlerëson gjyqtarët Këshilli Gjyqësor dhe si shkon për të kontrolluar gjykatat. Prokurorët vlerësohen nga prokurorët e lartë, gjegjësisht nga prokurorët republikanë dhe të shtetit.

Një nga përgjegjësitë është shqyrtimi i raporteve vjetore të prokurorive. Këshilli me shembullin e fundit javën e kaluar për prokuror të lartë të Shkupit zgjodhi kandidatin, i cili 6 muaj më parë në një seancë iu adresuan kritika serioze për punën e tij.

Transparenca në përzgjedhje, përkatësisht ngritja në detyrë e prokurorëve, zvogëlohet vetëm në lejimin e gazetarëve në seancë, të cilët përveç vlerësimit dhe pak të dhënave të përgjithshme për kandidatët, nuk mund të dëgjojnë asnjë argument tjetër “pro”, “kundër” ose për votën “abstenim”.

Shumë nga prokurorët që kandiduan në shpallje, ndërsa dështuan në zgjedhje, më pas kërkojnë informacione nga gazetarët – pse ai dhe ai anëtar votuan kundër tij, a kishte arsye? Për këtë shkak, vetë prokurorët besojnë se Këshilli i promovon prokurorët sipas vullnetit dhe diktimit të dikujt nga jashtë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button