Kovaçevski: Ardhmëria jonë është në BE, ndryshimet kushtetuese janë obligim i të gjithë partive

Qytetarët e Maqedonisë së Veriut dëshirojnë të jenë pjesë e BE-së, këtu në vendin e tyre të jetojnë e jo në kurbet dhe kjo është ajo që të gjithë deputetët t’ua mundësojnë qytetarëve, dhe në këtë drejtim ndryshimet kushtetuese janë obligim i të gjithë partive politike, theksoi kryeministri dhe kryetari i LSDM-së Dimitar Kovaçevski në intervistë për Servisin publik TVM, njofton Portalb.

“Ndryshimet kushtetuese dhe të gjithë vendimet që mëtej do të pasojnë deri në anëtarësimin e plotfuqishëm janë obligim i të gjithë partive politike, ky është interes mbipartiak për qytetarët dhe jo për partitë politike. Partitë politike kanë shumë tema të tjera në të cilat munden në bazë ditore politike të garojnë, nga politika e tatimeve, politikave sociale, politikat investuese…Megjithatë, kjo çështje është çështje e ardhmëriaë së qytetarëve. Për shkak se qytetarët e Maqedonisë së Veriut dëshirojnë të jetojnë në BE, por ata dëshirojnë të jetojnë në BE këtu në shtetin e tyre e jo të jetojnë në BE si deri tani në kurbet, në vende të tjera, si të punësuar nëpër kompani të cilët në mënyrë praktike jetojnë jashtë vendit të tyre dhe kjo është ajo që të gjithë deputetët duhet t’ua mundësojnë qytetarëve”, tha Kovaçevski.

Kovaçevski shtoi se është optimist racional.

“Unë disa herë kam thënë se jam optimist racional. Kjo do të thotë se unë besoj në cakun, megjithatë punoj që ai qëllim të realizohet. Njëjtë siç ishte me krizën energjetike, unë nuk kam dhënë shumë deklarata megjithatë tani të gjithë qytetarët u bindën se nuk ka shok çmimesh, ashtu siç besonja se mund të sigurojmë ngrohje për Qytetin e Shkupit. Ashtu siç besonja se në kohë krize mund ta rrisim pagën minimale dhe të sigurojmë financim përmes instrumenteve të FMN-së të cilët nuk i kishim në të kaluarën, ashtu siç besoj se edhe kjo do të realizohet për shkak se bëhet fjalë për proces të pakthyeshëm”, tha kryeministri Kovaçevski në intervistë për servisin publik.

Kasami më 25 dhjetor tha se Besa nuk do të mbështesë ndryshimet kushtetuese për përfshirjen e bullgarëve në Kushtetutë, nëse qeveria nuk dorëzohet për zgjedhje të parakohshme parlamentare.

“Nëse përparësia e qeverisë është ndryshimi i Kushtetutës dhe futja e bullgarëve në të si komb, atëherë duhet bërë një kompromis për zgjedhje të parakohshme,” tha Kasami në një konferencë shtypi.

Ndryshe, pas 17 vitesh Maqedonia e Veriut më 19 korrik të këtij viti filloi negociatat me BE-në me mbajtjen e konferencës ndërqeveritare.

Propozimi francez për zgjidhjen e ngërçit Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe hapjen e negociatave eurointegruese, në vend mbërriti më 30 qershor.

Menjëherë pas miratimit të propozimit francez në Parlamentin e Maqedonisë së Veriut, më 19 korrik u zhvillua konferenca e parë ndërqeveritare midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Negociatat nuk do të fillojnë derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese nga pala e Maqedonisë, të cilat për votim në Kuvend kërkojnë dy të tretat e deputetëve, të cilat shumica nuk i ka, prandaj duhet mbështetje nga opozita maqedonase, e cila ka paralajmëruar se nuk do të votojmë për ndryshimin e Kushtetutës, madje duke e kundërshtuar atë me protesta.

Kujtojmë se para heqjes së vetos, hapja e negociatave me Bashkimin Evropian për Maqedoninë e Veriut bllokohej vazhdimisht nga BullgariaSofja zyrtare kërkonte që Shkupi t’i pranojë kërkesat bullgare se gjuha maqedonase është normë e asaj bullgare dhe se kombi maqedonas është krijuar nga Josip Broz TitoKy kontest bllokoi për dy vite procesin eurointegrues të vendit, me çka Bullgaria gjatë vitit 2021 i vendosi dy herë veto Maqedonisë së Veriut, njëherë në qershor, kurse më pas, më 14 dhjetor të vitit 2021, edhe një herë e bllokoi fillimin e negociatave RMV-BE.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button