Protesta kundër fletëve të votimit, ndryshon kodi zgjedhor në Bullgari

Rikthehen tensionet në Bullgari. Qindra njerëz dolën në rrugët e kryeqytetit për të kundërshtuar një ndryshim elektoral sipas të cilit do të përdoren sërish fletëvotimet me letër, raporton EN. Qeveria e re e përkohshme dëshiron të rishikojë Kodin Zgjedhor për të rikthyer fletët e votimit, pasi liderët e mëparshëm reformistë i zëvendësuan ato me makineri digjitale.

Një aleancë mes partisë “Ne Vazhdojmë Ndryshimin” dhe “Bullgaria Demokratike” u bëri thirrje njerëzve të protestojnë, duke pretenduar se ndryshimi ishte një përpjekje për të korruptuar zgjedhjet.

Policia mbylli parlamentin për të parandaluar çdo përpjekje të mundshme të demonstruesve për të hyrë në ndërtesë, por protesta vijoi e qetë.

Ndryshimet në Kodin Zgjedhor u miratuan javën e kaluar. Ata u mbështetën nga Partia GERB e kryeministrit Bojko Borisov, Partia Socialiste dhe një parti që përfaqëson qytetarët turq etnikë të Bullgarisë.

Lëvizja vjen mes një ngërçi politik me Bashkimin Evropian, duke përkeqësuar kushtet ekonomike në një vend të goditur nga rritja e inflacionit dhe kostove të energjisë. Bullgaria, vendi më i varfër i Evropës, aktualisht qeveriset nga një qeveri e përkohshme me kompetenca të reduktuara.

Zgjedhjet e tetorit prodhuan një parlament të fragmentuar, ndërsa përpjekjet për të formuar një koalicion të qëndrueshëm qeverisës kanë rezultuar të pafrytshme, duke e shtyrë vendin drejt zgjedhjeve të tjera në fillim të vitit të ardhshëm.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button