123 persona vdiqën nga HIV/SIDA në Maqedoni, 4 persona nuk morën kujdes shëndetësor për shkak të sëmundjes

Gjatë vitit kemi dokumentuar 4 raste të refuzimit të shërbimit shëndetësor për një pacient edhe përkundër se janë pozitiv me HIV dhe 3 raste kur është cenuar konfidencialiteti i të dhënave mjekësore, thotë Shoqata “Së bashku më të fortë”. Sot është dita botërore kundër SIDA-s dhe ata u bëjnë thirrje organeve dhe institucioneve përgjegjëse që t’i kushtojnë vëmendje të veçantë këtij problemi gjatë sanksionimit të rasteve të diskriminimit mbi bazën e statusit HIV, transmeton Portalb.mk.

“Stigma ndikon ndjeshëm në cilësinë e jetës së njerëzve me infeksion të konfirmuar HIV, dhe në të njëjtën kohë i pengon njerëzit e tjerë të bëjnë test HIV kur duhet”, thotë Shoqata.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), HIV mbetet një problem global i shëndetit publik. Më shumë se dy milionë njerëz në Rajonin Evropian të OBSH-së janë të prekur nga HIV. Vlerësimi i OBSH-së është se në vitet e fundit nuk ka pasur asnjë përparim drejt arritjes së objektivave për HIV. Burimet janë reduktuar, dhe si rezultat, shumë jetë janë në rrezik. Në vend, deri në vitin 2022, 123 persona kanë vdekur nga HIV/AIDS dhe 451 persona jetojnë me HIV/AIDS.

Gjatë muajit tetor, sipas të dhënave të publikuara nga Instituti i Shëndetit Publik, janë regjistruar pesë raste të reja. Të gjithë të regjistruarit janë me HIV. Është regjistruar edhe një vdekje nga HIV/AIDS.

Shteti ka përgjegjësi, thotë Shoqata, të investojë në masa të provuara që do të kontribuojnë në uljen e numrit të infeksioneve të reja dhe përfundimisht dhënien fund të kësaj epidemie. Këto përfshijnë: disponueshmërinë e gjerë të testimit falas për HIV, disponueshmërinë e pamundësisë për vetë-testim për HIV, shërbime për shëndetin seksual pa stigma, sigurimi i mjeteve parandaluese si prezervativët dhe lubrifikantët, ndërgjegjësimi dhe edukimi seksual i përshtatshëm për moshën.

“Është detyrim i Qeverisë që të sigurojë disponueshmëri të pandërprerë të terapisë moderne antiretrovirale për pacientët me HIV dhe t’i mbrojë ata si dhe të gjithë qytetarët e tjerë nga stresi i shkaktuar nga problemet në sigurimin e barnave. Vlerësohet se deri në fund të vitit të kaluar, 38.4 milionë njerëz në botë jetonin me HIV, nga të cilët 85% ishin të vetëdijshëm për statusin e tyre dhe 75% merrnin terapi antiretrovirale. Ndryshe nga kjo, në të njëjtin vit, vetëm 66% e personave të vlerësuar, rreth 550 persona me HIV në Maqedoninë e Veriut ishin në dijeni të statusit të tyre HIV pozitiv dhe 59% ishin në terapi. Kjo tregon se vendi ynë duhet të bëjë përpjekje shumë më serioze për të promovuar programe parandaluese dhe testuese, të cilat janë dëshmuar se japin rezultate dhe janë pjesë e programit kombëtar të HIV-it”, thonë nga “Së bashku më të fortë”.

Shoqata sonte organizon festë bamirësie nën moton “Së bashku më të zëshëm” në orën 20:00 në lokalin Soma.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button