Pse femrat janë më të prirura për të zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit, sesa meshkujt?

Arsyeja e parë dhe më e rëndësishme është se gratë në përgjithësi jetojnë më gjatë se burrat. Faktori më i madh i rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit është mosha. Sa më i vjetër të jeni, aq më shumë ka të ngjarë të zhvilloni sëmundjen e Alzheimerit, shkruan Panacea.mk.

Një nga arsyet pse ka më shumë gra me Alzheimer, sesa burra është thjeshtë se ka më shumë gra të moshuara në shoqërinë tonë, sesa burra të moshuar dhe sa më i vjetër të jeni, aq më shumë ka gjasa të zhvilloni Alzheimer.

Shanset për të zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit në pleqëri janë pak më të larta tek femrat sesa tek meshkujt. Një studim ndoqi 16 926 njerëz në Suedi dhe zbuloi se, duke filluar nga mosha 80 vjeçe, gratë kishin më shumë gjasa të diagnostikoheshin me sëmundjen e Alzheimerit, sesa burrat. Në mënyrë të ngjashme, një studim në Tajvan zbuloi se gratë kishin më shumë gjasa të zhvillonin sëmundjen e Alzheimerit në krahasim me burrat. Një meta-analizë që shqyrton incidencën e sëmundjes së Alzheimerit në Evropë zbuloi se afërsisht 13 gra nga 1000 zhvillonin sëmundjen e Alzheimerit çdo vit, krahasuar me vetëm shtatë burra.

Çrregullimet autoimune janë më të zakonshme tek gratë

Gratë kanë dy herë më shumë gjasa të kenë sëmundje autoimune në krahasim me burrat. Arsyeja e këtij ndryshimi nuk është plotësisht e qartë, por dihet se sistemi imunitar është më i fortë tek femrat, se tek meshkujt dhe shumë sëmundje autoimune shfaqen shpesh gjatë shtatzënisë. Mund të ndodhë që sistemi imunitar më i fortë i një gruaje ka evoluar përmes evolucionit për të mbrojtur fetusin nga infeksioni. Pra, si pjesë e sistemit të tyre imunitar më të fortë, gratë mund të përfundojnë me më shumë depozita amiloide sesa burrat. Depozitat amiloide që shkaktojnë sëmundjen e Alzheimerit mund të jenë pjesë e sistemit imunitar që është përgjegjës për luftimin e infeksioneve.

Incidenca e demencës nuk është më e lartë tek gratë

Një studim që shqyrtoi shkallën e demencës në Suedi zbuloi se si gratë ashtu edhe burrat kanë të njëjtat gjasa të zhvillojnë demencë ndërsa plaken, ndryshe nga sëmundja e Alzheimerit. Prandaj, studimi sugjeron që duhet të ketë ndërveprim specifik midis sëmundjes së Alzheimerit dhe gjinisë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button