Pse është i vështirë punësimi për të huajt në Zvicër

Shumë njerëz ëndërrojnë të punojnë në Zvicër, ku pagat janë ndër më të lartat në botë. Por, në varësi të kombësisë suaj, punësimi këtu mund të mos jetë i lehtë, transmeton Albinfo.ch.

Të kërkoni punë në Zvicër derisa jeni jashtë vendit nuk është problem. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shikoni listat në internet dhe të gjeni një punë që ju përshtatet.

Pjesa më e vështirë është, në fakt, punësimi.

Pasaporta juaj është faktori vendimtar nëse një punëdhënës ju ofron një punë.

Nëse jeni shtetas i Bashkimit Evropian ose shteteve të EFTA-s (Norvegjia, Islanda dhe Lihtenshtajni), gjetja e një pune këtu është më e lehtë sesa nëse jeni nga një vend tjetër (i njohur në Zvicër si ‘kombi i tretë’).

Punëtorët nga BE/EFTA mund të punojnë lirisht në Zvicër deri në tre muaj, por ata duhet të njoftojnë mbërritjen e tyre tek autoritetet kantonale në vendin e tyre të punës.

Nëse keni ndërmend të punoni në Zvicër për më shumë se tre muaj, duhet të regjistroheni në autoritetet lokale dhe të aplikoni për një leje qëndrimi, të cilën mund ta përdorni edhe si leje pune.

Por për të marrë një leje qëndrimi, ju duhet konfirmimi me shkrim i punësimit.

Të njëjtat rregulla vlejnë për punëtorët ndërkufitarë, përveç se atyre u kërkohet të kthehen në vendet e tyre të banimit të paktën një herë në javë.

Sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM), “nuk zbatohen rregullore për zonën kufitare për shtetasit e BE/EFTA-s”.

“Ata janë të lirë të marrin vendbanimin në cilindo nga shtetet e BE-së ose EFTA-s dhe të punojnë në të gjitha pjesët e Zvicrës”, shtoi SEM.

Po njerëzit nga kombet e treta?

Këtu gjërat bëhen më të ndërlikuara. Nëse jeni shtetas i shtetit joanëtar të BE-së / EFTA-s, duhet të plotësoni kushte strikte punësimi përpara se t’ju ofrohet një punë.

Çdo vit, Këshilli Federal lëshon një numër të caktuar lejesh pune për qytetarët jashtë BE-së. Në vitin 2021 (si një vit më parë) kjo shifër është 8500. Nga kjo kuotë, 4500 persona do të pajisen me leje qëndrimi B, ndërsa 4000 të tjerë do të marrin leje qëndrimi afatshkurtër L, duke u dhënë të drejtën për të punuar në Zvicër deri në një vit.

Nëse vini nga jashtë BE / EFTA dhe shihni një listë pune që ju pëlqen, mund të aplikoni në mënyrën e zakonshme – dërgoni CV-në tuaj dhe dokumente të tjera të kërkuara nga kompania.

Por ju do të konsideroheni për një punë vetëm nëse jeni një specialist shumë i kualifikuar në fushën tuaj ose një profesionist tjetër i aftë. Kjo do të thotë që ju duhet të keni një diplomë nga një universitet ose një institucion i arsimit të lartë, si dhe një numër vitesh përvojë pune profesionale.

Për më tepër, puna që kërkoni nuk mund të plotësohet nga një shtetas zviceran ose njerëz nga shtetet e BE/EFTA-s, gjë që punëdhënësi duhet ta vërtetojë përpara se t’ju ofrojë një punë.

Nëse punësoheni sepse i përmbushni të gjitha këto kritere, punëdhënësi juaj do të aplikojë për një leje pune. Autoritetet kantonale do të vendosin më pas, bazuar në sistemin e kuotave të përmendur më lart, nëse do ta japin autorizimin.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button