Autorja franceze Annie Ernaux fituese e Çmimit Nobel për Letërsi 2022

Autorja franceze Annie Ernaux e fitoi Çmimin Nobel për Letërsi për vitin 2022 “për guximin dhe mprehtësinë klinike me të cilën ajo zbuloi rrënjët, largimet dhe kufizimet kolektive të kujtesës personale”, thanë sot nga organi që jep çmimet.

Shkrimtarja franceze Annie Ernaux lindi në vitin 1940 dhe u rrit në qytetin e vogël Yvetot në Normandi, ku prindërit e saj kishin një dyqan ushqimesh dhe një kafene të kombinuar. Ambienti i saj ishte i varfër, por ambicioz, me prindër që e kishin tërhequr veten nga mbijetesa proletare në një jetë borgjeze, ku kujtimet e dyshemeve të rrahura nuk u zhdukën kurrë, por ku politika flitej rrallë. Në shkrimin e saj, Ernaux vazhdimisht dhe nga këndvështrime të ndryshme, shqyrton një jetë të karakterizuar nga pabarazi të forta në lidhje me gjininë, gjuhën dhe klasën. Rruga e saj drejt autorësisë ishte e gjatë dhe e mundimshme.

Puna e saj e kujtesës që trajtonte prejardhjen e saj rurale u shfaq herët si një projekt që përpiqej të zgjeronte kufijtë e letërsisë përtej fiksionit në kuptimin e ngushtë. Pavarësisht stilit të saj klasik dhe të veçantë, ajo deklaron se është një “etnologe e vetvetes” dhe jo një shkrimtare e trillimeve.

Annie Ernaux padyshim beson në forcën çliruese të shkrimit. Puna e saj është pa kompromis dhe e shkruar në gjuhë të thjeshtë, e pastruar. Dhe kur ajo me shumë guxim dhe mprehtësi klinike zbulon agoninë e përvojës së klasës, duke përshkruar turpin, poshtërimin, xhelozinë apo paaftësinë për të parë se kush jeni, ajo ka arritur diçka të admirueshme dhe të qëndrueshme.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button