fbpx

Gatuajini mirë salçiçet para se t’i hani, paralajmërojnë ekspertët

Agjencia për Ushqim dhe Veterinari dje deklaroi që kanë marrë vendim për tërheqjen nga tregu të pesë serive të salçiçeve “Wudi”, për shkak se ishte vërtetuar prania e bakteries listeria monicitegenes (listeria monocytogens ST 155), shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk

Menjëherë pas këtij rasti, ekspertë të ndryshëm ngritën alarmin për kujdes në ushqim dhe përgatitje të mirë termikisht të produkteve të mishit, në mënyrë që të mbrohemi nga bakteri listeria.

Mikrobiologu prof. Dr. Nikolla Panovski nga Fakulteti i Mjekësisë në Shkup u përgjigj për Meta.mk se bakteria nuk duhet të lejohen të shumohen në ushqim.

“Ka pasur raste të listerisë në vendin tonë para disa vitesh kur e mbyllën fabrikën e Kumanovës për prodhimin e produkteve të mishit të thatë, pastaj e gjetën këtë bakter në sallam. Kishte një sër rastesh infektimi, si dhe vdekje. Mund të shkaktojë sëmundje të rënda, megjithëse trajtohet me antibiotikë. Meningjiti mund të zhvillohet tek foshnjat, më shpesh tek njerëzit me imunitet të dëmtuar. Sa për hot-dogët e Woody’s, unë i bëj thirrje askujt që të mos hajë hot-dogë të papërpunuar, t’i gatuaj ato së pari. Pra, edhe nëse ka listeria, ajo do të shkatërrohet. Për të mos krijuar panik, ka institucione që kontrollojnë produktet e dyshimta. Është e rëndësishme të dihet se nuk transmetohet nga njeriu në njeri, por mund të merret vetëm me ushqim.”, thotë profesor Panovski.

Vdekshmëria në mbarë botën nga Listeria është 25 për qind

Profesori nga Fakulteti i Shkencave Bujqësore dhe Ushqimit, prof. Dr. Metodia Trajçev rikujton se në rregulloren tonë ligjore ka zero tolerancë për praninë e Listeria monocytogenes, e cila është kriter mikrobiologjik për sigurinë e ushqimit të gatshëm.

“Para disa vitesh në Republikën e Maqedonisë ka pasur një rast kur sipas institucioneve kompetente, dhjetë persona janë sëmurë nga listerioza pas konsumimit të produkteve të mishit të thatë, pesë prej të cilëve kanë vdekur, që është praktikisht 50 për qind e vdekshmërisë.

Në mbarë botën, vdekshmëria nga kjo sëmundje tek njerëzit është rreth 25 për qind. Kur bëhet fjalë për atë se sa i rrezikshëm është bakteri për shëndetin e njeriut, është e rëndësishme të dihet nëse personat që konsumojnë ushqim me listeria janë të shëndetshëm apo me imunitet të dobët (fëmijët, të sëmurët kronikë, gratë shtatzëna)”, theksoi profesor Trajçev.

Ky bakter, shpjegon ai, shumëzohet në temperatura nga 36 deri në 40 gradë tek njerëzit, por shumëfishohet lehtësisht edhe në temperatura të ulëta, duke përfshirë 4 gradë Celsius, që është temperatura në frigoriferë.

“Procesi i pasterizimit të produktit e shkatërron këtë bakter. Por pas përfundimit të procesit, mund të ndodhë procesi postkontaminues me këtë bakter. Gjithmonë ekziston mundësia që procesi i pasterizimit të mos jetë i kryer sipas kërkesave. Toleranca zero për këtë bakter është pothuajse e pamundur të arrihet, por duhet të përpiqemi për tolerancë zero, sepse ky bakter mund të jetë i pranishëm në çdo segment të linjave të prodhimit të ushqimit”, shpjegon Trajçev.

Në pyetjen se si mund të mbrohemi nga kjo baktere, profesori përgjigjet se kjo mund të ndodhë duke e përpunuar produktin termikisht.

Një nga rekomandimet për mbrojtjen nga listeria, e shënuar në ueb faqen e Ministrisë së Shëndetësisë, është shmangia e konsumimit të pashtetave, produkteve të mishit të thatë, peshkut të tymosur dhe produkteve të tjera të mishit të tymosur dhe të patrajtuar termikisht.

Disa nga rekomandimet në faqen e Ministrisë janë edhe si në vijim:

“Ushqimi duhet përdorur menjëherë pas përgatitjes dhe nëse nuk përdoret menjëherë, duhet te ruhet ne temperature 2 deri ne 8 gradë celsius (ne frigorifer) dhe kur të përdoret përsëri duhet të nxehet në temperaturë mbi 70 gradë; mos konsumoni ushqime të papërpunuara ose të përpunuara në mënyrë të pamjaftueshme termike, veçanërisht mish dhe produkte mishi, qumësht të papasterizuar, produkte qumështi dhe vezë; Ushqimi i papërpunuar dhe i përgatitur duhet të ruhen në frigorifer veçmas, gjë që do të shmangë mundësinë e kontaminimit të ushqimit tashmë të përgatitur; mos e lini ushqimin e përgatitur në temperaturën e dhomës për më shumë se 1 orë, d.m.th. ushqimin e përgatitur vendoseni në frigorifer menjëherë pas përdorimit, ku rekomandohet të ruhet maksimumi tre ditë dhe të mos ngrohet më shumë se një herë.”

Agjencia u bëri thirrje konsumatorëve që të mos konsumojnë salçiçe (hot-dog) nga seritë e listuara më poshtë, pra t’i kthejnë në vendin ku janë blerë.

Ndryshe, seritë e kontestuara nga prodhuesi Agricola Trevalli Soc Coap ARL nga Italia janë importuar në vend përmes kompanisë Collid S Team nga Koleshino Strumica.

“Ftohen konsumatorët që i kanë blerë këto seri të produkteve të mos i përdorin, gjegjësisht t’i kthejnë në vendin ku janë blerë. Rastet për sigurinë e ushqimit qytetarët mund t’i paraqesin në linjën telefonike falas 080032222 ose nëpërmjet postës elektronike info@fva.gov.mk.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button