Sllovenia miratoi pakon emergjente energjetike

Pakoja prej tre ligjesh të krijuara për të siguruar furnizim të qëndrueshëm me energji elektrike dhe gaz këtë dimër, e fundit në një seri të gjatë masash për adresimin e krizës energjetike, u miratua nga parlamenti slloven të martën, transmeton Euractiv.

Thelbi i paketës është një ligj mbi masat për të kontrolluar krizat në furnizimin me energji, i cili do t’i lejojë qeverisë të urdhërojë kompanitë shtetërore të sigurojnë furnizim të besueshëm me energji.

Në skenarin më të keq, menaxhimi dhe koordinimi i pjesëve individuale të sistemit do t’i besohej operatorit kombëtar të rrjetit, ELES.

Qeveria do të mund të deklarojë një situatë me rrezik të lartë gjatë së cilës elektranat dhe instalimet e bashkëprodhimit do të mund të ndryshojnë karburantin e tyre, për shembull, të kalojnë nga gazi natyror në naftë, pa pasur nevojë për leje të re mjedisore.

Ai gjithashtu siguron bazën ligjore që qeveria të përcaktojë temperaturën maksimale ose minimale në ndërtesat publike dhe ndriçimin.

Ndryshimet në aktin e furnizimit me gaz do të sigurojnë që asnjë konsumator të mos mbetet pa gaz në rast se furnizuesi i tyre mbyllet, sipas ministrit të Infrastrukturës Bojan Kumer.

Përveç amviaërive, parashkollorëve, shkollave fillore dhe qendrave shëndetësore, të ashtuquajturit përdorues të tjerë të mbrojtur do të merren pothuajse automatikisht nga furnitorët zëvendësues në rast se furnizuesi i tyre origjinal shkon lart.

Pjesa e tretë e paketës është një skemë garancie për prodhuesit shtetërorë të energjisë elektrike GEN Energija dhe HSE, dhe shpërndarësin e gazit Geoplin.

Garancitë do të mbulojnë blerjet e gazit dhe energjisë elektrike jashtë BE-së, me garancitë e HSE të kufizuara në 800 milionë euro në principal dhe GEN Energija dhe Geoplin me 400 milionë euro secila.

Ndërsa legjislacioni u miratua pa asnjë votë kundër, një pjesë e opozitës abstenuan me arsyetimin se duhet të zbatohen masa më të gjera.

Një parti opozitare paraqiti një amendament që do t’u kërkonte prodhuesve vendas të energjisë që të shesin 90% të prodhimit të tyre te konsumatorët sllovenë pak mbi çmimin e prodhimit. Kjo ide u hodh poshtë nga koalicioni si shkelje e rregullave të tregut të lirë të BE-së.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button