Grekët përballen me fatura vjetore të energjisë elektrike sa vlera e dy pagave minimale mujore

Punëtorët grekë po ngarkohen me çmime vjetore të energjisë elektrike të barasvlefshme me dy muaj pagë minimale, sipas shifrave të publikuara nga Konfederata e Sindikatave Evropiane (ETUC), transmeton Euractiv.

Greqia, së bashku me Estoninë, është vendi ku punëtorëve u duhen më shumë ditë pune për të shlyer faturat e tyre vjetore të energjisë elektrike, zbuloi një studim i ETUC-së.

Por punëtorët me pagë të ulët vuajnë më shumë në shumë vende të BE-së, sipas një analize nga ETUC.

Ndërsa 9.5 milionë punëtorë tashmë po luftonin për të paguar faturat e energjisë përpara se të fillonte kriza e kostos së jetesës, kostoja e gazit dhe energjisë elektrike është rritur me 38% në të gjithë Evropën krahasuar me vitin e kaluar.

Kjo do të thotë që punëtorët që fitojnë pagën minimale në 16 shtete të BE-së duhet të lënë mënjanë ekuivalentin e pagës së një muaji ose më shumë për të mbajtur dritat dhe ngrohjen në shtëpi. Në vitin 2021, ky ishte rasti për tetë vende të BE-së.

Numri i ditëve që një person që fiton pagën minimale duhet të punojë për të paguar faturën e energjisë është rritur në mënyrë dramatike në disa vende: Estoni (+26), Holandë (+20), Republika Çeke (+17) dhe Letoni (+16) .

Në katër vende – Sllovaki, Greqi, Republikën Çeke dhe Itali – fatura mesatare vjetore e energjisë tani është gjithashtu më e lartë se paga e një muaji për një punëtor që fiton pagën mesatare.

Rezultatet e analizës nga Instituti i Sindikatave Evropiane, qendra e pavarur kërkimore e ETUC-së, vijnë përpara një takimi të jashtëzakonshëm të ministrave të energjisë së BE-së më 16 shtator.

ETUC u bën thirrje liderëve të ndërmarrin veprime vendimtare për t’i dhënë fund rritjeve të paqëndrueshme të çmimeve të energjisë në Evropë me një plan prej gjashtë pikash që iu dërgua shefes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel dhe liderëve të tjerë evropianë.

Plani përfshin kërkesat për rritjen e pagave për të reflektuar rritjen e kostos së jetesës, rritjen e pagave minimale për të siguruar përshtatshmërinë e tyre dhe pagesat e synuara emergjente për punëtorët me pagë të ulët që luftojnë për të përballuar faturat e energjisë, së bashku me ndalimin e shkyçjeve.

Plani përfshin gjithashtu një propozim për një kufi mbi koston e faturave të energjisë për qytetarët dhe një taksë mbi fitimet e tepërta të kompanive të energjisë, si dhe një sugjerim për zbatimin e masave kombëtare dhe evropiane të mbështetjes kundër krizës për të mbrojtur të ardhurat dhe vendet e punës në industri, shërbime dhe sektorin publik, duke përfshirë masat e tipit SURE për të mbrojtur vendet e punës, të ardhurat dhe financimin e masave sociale për të adresuar krizën dhe proceset e tranzicionit të drejtë

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button