Ministrat e energjisë së BE-së takohen sot, Brukseli u kritikua për reagim shumë të ngadaltë ndaj krizës energjitike

Ka “disonancë njohëse” midis qeverive kombëtare që përballen me presionin publik për të trajtuar rritjen e faturave të energjisë dhe reagimin e ngadaltë nga Komisioni Evropian, i cili nuk është drejtpërdrejt përgjegjës ndaj elektoratit, tha për EURACTIV këshilltari i energjisë i një vendi të BE-së.

Kritikat e ashpra erdhën ndërsa ministrat e energjisë nga blloku 27-vendesh po takohen sot (9 shtator) për të diskutuar mënyrat e reduktimit të faturave në rritje të energjisë për amvisëritë dhe bizneset evropiane.

“Komisioni ka humbur kohë dhe kjo është për të ardhur keq,” tha ai gjatë fundjavës.

Në kryeqytetet e BE-së, liderët janë nën presion të madh për të ulur faturat e gazit dhe energjisë elektrike, të cilat janë rritur si pasojë e luftës së Rusisë në Ukrainë dhe rënies së furnizimeve të gazit në Evropë.

“Çmimet vazhdojnë të rriten,” tha një diplomat i lartë i BE-së. “Presioni po rritet gjithashtu për të bërë një përpjekje shtesë,” komentoi ai përpara takimit të sotëm të jashtëzakonshëm ministrot.

Gjatë javës së kaluar, Komisioni Evropian ka hedhur me nxitim disa ide në tryezë, duke përfshirë një kufi të çmimit për gazin e importuar nga Rusia, një objektiv për uljen e kërkesës për përdorimin e energjisë elektrike në kohën e pikut të konsumit dhe një “kufizim të të ardhurave” për firmat e energjisë që bëjnë fitime të papritura nga kriza.

Por këto janë vetëm në fazën e hershme të draftit dhe duhet të ishin paraqitur shumë më herët, tha këshilltari i qeverisë, duke shprehur shqetësimin për pasojat politike të afërta nga kriza energjetike.

“Nëse do të mjaftojë për të frenuar zemërimin publik për çmimet, mbetet për t’u parë,” tha ai për EURACTIV.

“Kam vërtet frikë se jemi me vonesë për këtë. Publiku ndoshta do të na besonte më shumë nëse do t’i kishim marrë ato masa në maj.”

Fundjavën e kaluar, rreth 70.000 njerëz protestuan në Pragë kundër qeverisë çeke, duke i bërë thirrje koalicionit qeverisës të bëjë më shumë për të kontrolluar çmimet në rritje të energjisë dhe duke shprehur kundërshtimin ndaj BE-së dhe NATO-s.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button