Fqinjët nordikë sulmojnë planin “egoist” të Norvegjisë për të frenuar eksportet e energjisë elektrike

Plani i Norvegjisë për të frenuar eksportet e energjisë elektrike ndërsa Evropa po përballet me një krizë të rëndë energjetike është një akt i rrezikshëm dhe egoist që rrezikon të fuqizojë presidentin rus Vladimir Putin, sipas fqinjëve të vendit nordik, shkruan Financial Times, transmeton Portalb.mk,

Operatorët e rrjetit energjetik të Danimarkës, Finlandës dhe Suedisë kanë ndërmarrë hapin e pazakontë për të paralajmëruar Norvegjinë se propozimi i saj për të ndaluar eksportin e energjisë elektrike mes shqetësimeve në Oslo për prodhimin e saj hidro, dëmtoi tregun evropian.

“Do të ishte vendi i parë në Evropë që do ta bënte këtë në energjinë elektrike. Do të ishte një hap shumë i rrezikshëm dhe nacionalist. Është një sjellje shumë egoiste”, tha Jukka Ruusunen, shefi ekzekutiv i operatorit të rrjetit finlandez Fingrid.

“Nëse nuk punojmë së bashku, kjo do të ndihmojë Rusinë. Mënyra më e mirë për të ndihmuar Rusinë është duke u larguar nga ekipi”, shtoi Ruusunen.

Kritika nënvizon se si kriza energjetike e Evropës ka rritur tensionet mes aleatëve tradicionalë, pasi çmimet e energjisë rriten pas pushtimit të plotë të Ukrainës nga Rusia në shkurt.

Si prodhuesi më i madh i naftës në Evropën Perëndimore, Norvegjia do të bëjë shuma rekord nga shitja e naftës, gazit dhe energjisë elektrike këtë vit.

Por mes shqetësimeve në rritje se si Evropa do ta përballojë këtë dimër si me çmimet e larta ashtu edhe me disponueshmërinë e energjisë, propozimi i Norvegjisë për të frenuar eksportet e energjisë elektrike për të rritur sigurinë e saj të furnizimit ka ngjallur zemërim.

“Ekziston një rrezik në çdo masë kombëtare në çdo situatë si kjo. Njerëzit mund të thonë nëse Norvegjia mund ta bëjë këtë, mundemi edhe ne. Prandaj mendoj se është qasja e gabuar”, tha Johannes Bruun, drejtor për tregun e energjisë elektrike në Energinet, operatori i rrjetit të Danimarkës.

“Danimarka nuk po planifikonte asnjë masë hakmarrëse”, shtoi Bruun.

Andreas Bjelland Eriksen, sekretari shtetëror në ministrinë e naftës dhe energjisë së Norvegjisë, konfirmoi se qeveria e qendrës së majtë në Oslo po shikonte një mekanizëm që do të frenonte prodhimin, dhe për rrjedhojë eksportet, kur rezervuarët që furnizojnë objektet e saj hidroelektrike “bien në nivele shumë të ulëta”.

“Çdo mekanizëm do të ishte në përputhje me “detyrimet” që kishte ndaj Evropës dhe do të ndihmonte “stabilitetin e të gjithë sistemit të integruar të energjisë”, shtoi Bjelland-Eriksen.

Megjithatë, fqinjët e saj nuk janë dakord.

Ruusunen vuri në dukje se Norvegjia po fitonte “aq shumë para” në prag të pushtimit rus.

“Një shkurtim në eksportet e energjisë elektrike do të ndihmonte gjithashtu “zërat populiste, nacionaliste për të ndarë tregun”. Në fund të gjithë do të humbnin. Norvegjia është e etur për ta paraqitur veten si një furnizues i besueshëm i naftës pasi ka zhvendosur Rusinë si burimin më të madh të gazit në Evropë. Nëse e bëjnë këtë, do të dëmtojë gjithë markën e Norvegjisë. Besueshmëria dhe besimi janë një nga përbërësit bazë”, tha Ruusunen.

Trygve Slagsvold Vedum, ministri i financave i Norvegjisë, u përpoq të qetësonte frikën në Helsinki dhe Stokholm duke theksuar se ata merrnin energji elektrike nga veriu i Norvegjisë, ku nivelet e rezervuarëve janë të larta dhe çmimet e ulëta — ndryshe nga jugu i vendit, i cili furnizon Danimarkën, Gjermaninë, Britaninë e Madhe dhe Holandën.

Por Ruusunen e tha atë argument të shkurtër, duke thënë se kishte vetëm një linjë furnizimi me energji elektrike “shumë të dobët” dhe “shumë të vogël” në veri.

Qeveria e Norvegjisë është nën presion për të bërë më shumë për të lehtësuar rritjen e çmimeve të energjisë në vend, veçanërisht për bizneset në vështirësi në jug të vendit.

Vendi tashmë ofron subvencionet më bujare të energjisë në Evropë, duke paguar 90 për qind të faturave të konsumatorëve mbi një nivel të caktuar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button