fbpx

Kroacia do të investojë 180 milionë euro në infrastrukturën e gazit të lëngshëm natyror

Kroacia do të investojë 180 milionë euro për të ndërtuar një tubacion të ri gazi dhe më shumë se dyfish kapacitet në terminalin e saj të gazit natyror të lëngshëm (GNL) në përpjekje për të siguruar furnizimet me gaz, njoftoi qeveria të enjten (18 gusht), transmeton Euractiv.

Vendet evropiane, të cilat janë mbështetur shumë në furnizimet me gaz rus, po përpiqen të diversifikojnë furnizimet me gaz pas pushtimit të Rusisë në Ukrainë.

Një tubacion i ri gazi, i vlerësuar të kushtojë 155 milionë euro, do të lidhë qytetet Zlobin dhe Bosiljevë në Kroacinë veriperëndimore. Kapaciteti i GNL-së në ishullin verior të Adriatikut Krk do të rritet në 6.1 miliardë metra kub (bcm) gaz në vit nga 2.6 miliardë bcm.

Ministri i Energjisë Davor Filipoviq tha se qeveria ka marrë vendim strategjik për të siguruar furnizimet me gaz, por edhe për të pozicionuar veten si udhëheqës energjetik në rajon, njoftoi agjencia shtetërore e lajmeve Hina. Njoftimi nuk përfshinte afat kohor për projektin.

Qeveria do të përdorë fondet e Bashkimit Evropian për të financuar projektet, së bashku me fondet nga buxheti i shtetit, tha Filipoviq.

Terminali lundrues i GNL në ishullin Krk, i cili filloi të funksionojë në janar 2021, diversifikoi furnizimin për Kroacinë, e cila deri atëherë mbështetej në gazin rus dhe prodhimin e saj, por edhe për disa vende të tjera në Evropën Qendrore, përfshirë Hungarinë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button