fbpx

Simptomat e kancerit të sinusit paranazal dhe zgavrës së hundës jo-specifike, por kushtojini vëmendje nëntë prej tyre

“Paranasal” do të thotë pranë hundës. Sinuset janë hapësira të zbrazëta, të mbushura me ajër në kockat rreth hundës. Ato janë të mbështjellura me qeliza që prodhojnë mukozë, e cila parandalon tharjen e brendshme të hundës gjatë frymëmarrjes, shkruan Panacea. Ka disa parasinuse të emërtuara sipas kockave që i rrethojnë:

 • Sinuset ballore janë në pjesën e poshtme të ballit mbi hundë
 • Sinuset maksilare janë të vendosura në mollëzat në të dyja anët e hundës
 • Sinuset etmoide janë ngjitur me pjesën e sipërme të hundës, midis syve
 • Sinusi sphenoid është prapa hundës, në qendër të kafkës

Hunda hapet në zgavrën e hundës, e cila ndahet në dy kalime të hundës përmes të cilave kalon ajri gjatë frymëmarrjes. Zgavra e hundës ndodhet mbi kockën që formon qiellzën dhe lidhet me fytin (faringun) prapa. Sinuset paranazale dhe zgavra e hundës së bashku filtrojnë dhe ngrohin ajrin dhe e bëjnë atë të lagësht përpara se të shkojë në mushkëri. Kanceri i sinuseve paranazale dhe zgavrës së hundës është një nënlloj i tumoreve malinje të kokës dhe qafës. Lloje të ndryshme qelizash në sinuset paranazale dhe zgavrën e hundës mund të bëhen malinje, lloji më i zakonshëm është karcinoma e qelizave skuamoze. Ky lloj kanceri shfaqet në qelizat e holla dhe të sheshta që rreshtojnë pjesën e brendshme të sinuseve paranazale dhe zgavrën e hundës. Llojet e tjera të kancerit në këtë fushë përfshijnë:

 • Adenokarcinoma: tumoret e epitelit të gjëndrave
 • Melanomat: fillojnë në qelizat e quajtura melanocite, qeliza që i japin lëkurës ngjyrën e saj natyrale
 • Sarkoma: Kanceri që fillon në muskuj ose indin lidhës
 • Papillomat e përmbysura: tumoret beninje që shfaqen brenda hundës, një pjesë e vogël e tyre mund të kthehet në një formë malinje

FAKTORËT E RREZIKUT

Faktorët e rrezikut për kancerin e sinuseve paranazale dhe zgavrës së hundës përfshijnë si më poshtë:

 1. Ekspozimin ndaj disa kimikateve ose pluhurit në vendin e punës (disa nga profesionet e rrezikshme janë prodhimi i mobiljeve, sharrave, përpunimi i drurit (zdrukthtari), prodhimi i këpucëve, metalurgjia, puna në mulli ose furrë buke)
 2. Infeksioni me human papillomavirusin (HPV)
 3. Gjinia mashkullore, mosha mbi 40 vjeç
 4. Pirja e duhanit.

Simptomat e para të sëmundjes janë shpesh jo specifike, pra mund të shkaktohen nga kanceri i sinuseve paranazale dhe zgavrës së hundës, si dhe nga gjendje/sëmundje të tjera (beninje). Gjithashtu, disa pacientë nuk kanë asnjë simptomë në fazat e hershme të sëmundjes, por shfaqen vetëm pas një kohe të caktuar me rritjen e masës tumorale. Sigurisht që duhet të telefononi mjekun tuaj nëse vëreni ndonjë nga të mëposhtmet:

 • Sinuset e bllokuara që nuk pastrohen ose presion në zonën e sinusit
 • Dhimbje koke ose dhimbje sinusi
 • Rrjedhje nga hunda
 • Gjakderdhje nga hunda
 • Gungë ose plagë në hundë që nuk shërohet
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në fytyrë
 • Ënjtje ose probleme të tjera të syve, të tilla si shikimi i dyfishtë ose sytë që shohin në drejtime të ndryshme
 • Dhimbje në dhëmbët e sipërm, dhëmbë që lëvizin ose proteza që nuk përshtaten më mirë
 • Dhimbje ose presion në vesh.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button