Ka jetuar me HIV që nga vitet ’80, burri bëhet rasti i katërt në botë që shërohet

Një burrë që ka jetuar me HIV që nga vitet 1980 është shëruar duke shënuar rastin e katërt të tillë, thonë mjekët. Atij iu dha një transplant i palcës së eshtrave nga një dhurues që ishte natyralisht rezistent ndaj virusit. 66-vjeçari, i cili nuk dëshiron të identifikohet, ka ndërprerë mjekimin për HIV. Ai tha se ishte shumë mirënjohës që virusi nuk gjendej më në trupin e tij, shkruan The Guardian.

Shumë nga miqtë e tij vdiqën nga HIV në epokën përpara se ilaçet antiretrovirale t’u jepnin njerëzve një jetëgjatësi pothuajse normale. Virusi i mungesës së imunitetit të njeriut (HIV) dëmton sistemin imunitar të trupit. Kjo mund të çojë në AIDS (sindromi i mungesës së imunitetit të fituar) dhe trupi përpiqet të luftojë infeksionin.

Në një deklaratë, burri tha:

“Kur u diagnostikova me HIV në vitin 1988, si shumë të tjerë, mendova se ishte një dënim me vdekje. Nuk e kisha menduar kurrë se do të jetoja deri në ditën që nuk do të kisha më HIV”.

Megjithatë, atij nuk iu dha terapia për shkak të HIV, por sepse iu shfaq leuçemia e kancerit të gjakut në moshën 63-vjeçare. Ekipi mjekësor vendosi se ai kishte nevojë për një transplant të palcës kockore për të zëvendësuar qelizat e tij kancerogjene të gjakut. Rastësisht, dhuruesi ishte rezistent ndaj HIV.

Virusi hyn në qelizat e bardha të gjakut të trupit tonë duke përdorur një portë mikroskopike – një proteinë e quajtur CCR5. Megjithatë, disa njerëz, si donatori, kanë mutacione CCR5 që mbyllin derën dhe mbajnë jashtë HIV-in.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button