fbpx

Mund t’i ndodhë çdokujt, në çdo kohë: A e dini se çfarë e shkakton çdo të pestin sulm në tru?

Sulmi në tru mund t’i ndodhë kujtdo, në çdo kohë, kudo. Çdo i katërti i rritur do ta përjetojë atë. Megjithatë, pothuajse të gjitha sulmet në tru mund të parandalohen me masa parandaluese, theksojnë mjekët, shkruan Panacea.

Hapi i parë, shpjegon Dr. Verica Kralj, është të njihni dhe kuptoni faktorët tuaj të rrezikut dhe të mbroni veten duke vepruar sipas tyre.

PRESIONI I LARTË I GJAKUT – më shumë se gjysma e sulmeve në tru shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut. Me kontroll të thjeshtë të presionit të gjakut, ju mund të reduktoni ndjeshëm rrezikun e sulmit në tru.

AKTIVITETI FIZIK – duke iu përmbajtur rekomandimeve për një sasi minimale të aktivitetit fizik – 30 minuta aktivitet të moderuar pesë herë në javë – ne mund të reduktojmë rrezikun tonë me 25 për qind.

PESHA E TEPËRT TRUPORE – pesha e tepërt trupore është shkaku i një në pesë sulme në tru. Personat mbipeshë kanë 22 për qind rrezik më të lartë për sulm në tru, ndërsa personat obezë kanë rrezik 64 për qind më të lartë!

USHQIMI – duke reduktuar kripën, sheqerin dhe yndyrën, si dhe duke rritur marrjen e perimeve dhe frutave, ne ndihmojmë në ruajtjen e peshës së duhur trupore, presionit të gjakut dhe kolesterolit, duke parandaluar kështu në mënyrë të konsiderueshme shfaqjen e një sulmi në tru.

FIBRILACIONI ATRIAL – rrahjet e parregullta, kryesisht shumë të shpejta të zemrës janë rrezik i madh për sulm në tru nëse nuk trajtohen. Ato janë më shpesh fatale ose rezultojnë në dëmtime serioze.

PIRJA E DUHANIT – më shumë se një dhjetra rastesh të sulmit janë të lidhura me pirjen e duhanit. Për të rritur shanset për të lënë duhanin me sukses, është e nevojshme të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

Sulmi në tru mund t’i ndodhë kujtdo, në çdo kohë, kudo. Çdo i katërti i rritur do ta përjetojë atë. Megjithatë, pothuajse të gjitha sulmet në tru mund të parandalohen me masa parandaluese, theksojnë mjekët.

Hapi i parë, shpjegon Dr. Verica Kralj, është të njihni dhe kuptoni faktorët tuaj të rrezikut dhe të mbroni veten duke vepruar sipas tyre.

PRESIONI I LARTË I GJAKUT – më shumë se gjysma e sulmeve në tru shkaktohen nga presioni i lartë i gjakut. Me kontroll të thjeshtë të presionit të gjakut, ju mund të reduktoni ndjeshëm rrezikun e sulmit në tru.

AKTIVITETI FIZIK – duke iu përmbajtur rekomandimeve për një sasi minimale të aktivitetit fizik – 30 minuta aktivitet të moderuar pesë herë në javë – ne mund të reduktojmë rrezikun tonë me 25 për qind.

PESHA E TEPËRT TRUPORE – pesha e tepërt trupore është shkaku i një në pesë sulme në tru. Personat mbipeshë kanë 22 për qind rrezik më të lartë për sulm në tru, ndërsa personat obezë kanë rrezik 64 për qind më të lartë!

USHQIMI – duke reduktuar kripën, sheqerin dhe yndyrën, si dhe duke rritur marrjen e perimeve dhe frutave, ne ndihmojmë në ruajtjen e peshës së duhur trupore, presionit të gjakut dhe kolesterolit, duke parandaluar kështu në mënyrë të konsiderueshme shfaqjen e një sulmi në tru.

FIBRILACIONI ATRIAL – rrahjet e parregullta, kryesisht shumë të shpejta të zemrës janë rrezik i madh për sulm në tru nëse nuk trajtohen. Ato janë më shpesh fatale ose rezultojnë në dëmtime serioze.

PIRJA E DUHANIT – më shumë se një dhjetra rastesh të sulmit janë të lidhura me pirjen e duhanit. Për të rritur shanset për të lënë duhanin me sukses, është e nevojshme të kërkoni ndihmë nga një profesionist.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button