Tupançeski thotë se janë duke u shqyrtuar ndryshime ligjore kundër “turizmit të burgjeve”

Ministri i Drejtësisë, Nikola Tupançeski, në një intervistë për Radion Evropa e Lirë deklaroi se departamenti i tij po shqyrton ndryshime ligjore që do të pengojnë të ashtuquajturën. “turizmi i burgjeve”. Termi dhe praktika u bënë të rëndësishme muajt e fundit, pasi të dënuarit e profilit të lartë (Sašo Mijalkov dhe më parë Orce Kamçev) filluan të përdorin mundësinë ligjore për të ndryshuar vendbanimin e tyre dhe më pas në një burg tjetër në vend të Shkupit.

Në veçanti, Kamçevi dhe Mijallkov ndryshuan adresën e tyre në Ohër për të shërbyer në burgun e Strugës, i cili është i tipit të hapur.

LEXO: Pas Kiçeecit dhe Kamçevit edhe Mijallkov u bë banor i Ohrit, dënimin me burg do ta mbajë në Strugë

“Doli që Struga është qyteti i turizmit të burgjeve. Ëhet fjalë për  një ligj të tipit të hapur dhe kuptohet që përsa i përket sigurisë dhe kushteve të vuajtjes së dënimit janë më të privilegjuar ose më të mirë se institucionet e tjera të vuajtjes së dënimit në vendin tonë. Ka një mundësi ligjore për këtë, por ajo që mund të bëjmë si drejtësi në të ardhmen është që të ndryshojë edhe ligji për ekzekutimin e sanksioneve, ku mund ta vendosnim këtë si ide, domethënë do të ishte mirë të “lidhej ekzekutimi i denimit me 2 vitet e fundit te banimit para kryerjes se krimit. Në këtë mënyrë ne do të shmangnim këtë situatë absurde, ose një situatë që ndoshta duket paksa si abuzim apo dalje nga korniza e duhur”, ths Tupançeski në intervistë.

Si Kamçevi, ashtu edhe Mijalkovi akuzoheshin për krime për të cilat ishte pezulluar një dënim i gjatë me burg, në rastin e njohur në opinion si “Perandoria“. Por të dy arritën të merrnin dënime të favorshme me një marrëveshje pranimi të fajit. Pas pranimit të fajësisë në Prokurori, Mijalkov u dënua me tre vjet burg dhe pranoi t’i konfiskonte pasurinë e tij në vlerë prej 30 milionë euro.

LEXO: Gjykata e Ohrit me urdhër ndaj Mijallkovit: Më 8 gusht të paraqitet në burgun e Strugës

Biznesmeni Orce Kamçev, nga ana tjetër, është pajtuar me një vit burg dhe detyrimin për të paguar në buxhetin e shtetit rreth 5.2 milionë euro.

I pyetur se çfarë mendon për marrëveshjet, ministri i Drejtësisë Tupançeski përgjigjet se ideja kur është futur ai mekanizëm ka qenë e mirë, por nuk mund të thotë se ka dhënë rezultat.

“Në përgjithësi nuk komentoj vendime konkrete, por mund të flas për situatat. Marrëveshja për pranimin e fajësisë përfaqëson një element apo segment të ligjit precedent që pasqyrohet në sistemin tonë juridik, veçanërisht në Ligjin e Procedurës Penale. Ideja ishte e mirë, në atë drejtim që nëse ka kushte të nënpërcaktuara që janë të përcaktuara rreptësisht, për hir të ekonomisë së procedurës, të zbatohet ai institut. Nuk mund të them se kemi rezultate në këtë drejtim. Nëse kemi një abuzim me institucionin e marrëveshjes për pranimin e fajësisë është një pyetje që ndoshta duhet diskutuar dhe kjo është një diskurs tjetër. Theksoj gjithmonë se dënimi duhet të jetë i individualizuar dhe të jetë në përpjesëtim me të keqen që është bërë më parë, cilësinë e të gabuarës dhe atë që quhet inkriminim. Pa një proporcion të tillë, ne nuk ia kemi arritur qëllimit”,tha Tupançeski për Radion Evropa e Lirë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button