Mickoski: Kërkojmë referendum vetëm për një pjesë të kornizës biseduese me BE

Askush nuk e përmend opsionin e referendumit për ndryshimin e Kushtetutës. Për Kushtetutën mbrojtësit janë deputetët e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit, sepse në opinion ka zëdhënës të trajnuar pro-qeveritarë që kanë qëndrim ndryshe nga ne për referendumin, ndaj thonë tani po kërkojmë alibi për ndryshimin e Kushtetutës. Por nuk është kjo ideja, deputetët e VMRO-DPMNE-së janë gardianët e Kushtetutës, kur flasim për referendum, flasim për kornizën e negociatave, gjegjësisht për pjesën e kontestuar, që është neni 5, paragrafi 4, tha lideri i VMRO-DPMNE-së në një intervistë për gazetën “Veçer”.

 

Mickoski thotë se në lidhje me çështjen e referendumit se çfarë referimi do të jetë obligativ apo konsultativ, janë duke u bërë konsultime.

“Kur flasim për referendum, flasim për kornizën e negociatave, pra për pjesën e diskutueshme, që është neni 5, paragrafi 4, që i referohet marrëveshjes dypalëshe me Bullgarinë, nenit 12 të së njëjtës, e cila, lidhet me protokollet që do të nënshkruhen një herë në vit. Është e diskutueshme për ne dhe paraqet rrezik potencial që në të ardhmen të kemi sërish veto nga Bullgaria, nëse nuk i ndryshojmë tekstet sipas diktatit të Bullgarisë. Këtu ndalemi te pjesa e deklaratës së qytetarëve për referendumin: Të pranohet apo jo kjo përmbajtje e kornizës së negociatave, përndryshe askush nuk e përmend opsionin e referendumit për Kushtetutën. Kushtetuta – Mbrojtës janë deputetët e VMRO-DPMNE-së dhe koalicionit, sepse në opinion ka zëdhënës të trajnuar pro-qeveritar që kanë qëndrim të ndryshëm nga ne për referendumin, ndaj thonë tani po kërkojmë alibi për ndryshimin e Kushtetutës. Por kjo nuk është ideja, gardianët e Kushtetutës janë deputetët e VMRO-DPMNE-së, kjo është krejt tjetër, kjo është nëse bashkë me qytetarët do ta pranojmë këtë tekst të kornizës së negociatave. Nëse nuk e pranojmë, atëherë do t’i themi Brukselit – më falni, kaq shumë qytetarë dolën në referendum – ne nuk e pranojmë këtë tekst, duhet të hiqni nenin 5, paragrafin 4 dhe nenet që i referohen kritereve të Kopenhagës dhe kriteret për procesin e stabilizim-asociimit. Kurse për mosmarrëveshjet dypalëshe le të jetë njësoj si për 26 vendet e tjera anëtare, tani plus Shqipërinë, le të jetë kështu edhe për ne – thotë Mickoski.

Lideri i VMRO-DPMNE-së është i bindur se asnjë presion nuk do t’i shtyjë deputetët të ndryshojnë mendje për moslejimin e ndryshimeve të Kushtetutës.

“ Unë jam thjesht i sigurt, kam besim të plotë tek ata njerëz se ndryshimi i Kushtetutës nuk do të ndodhë, sepse koha e presioneve dhe shantazheve ka kaluar dhe jam i bindur në kapacitetin e këtyre njerëzve që do të këmbëngulin dhe do të këmbëngulin në punën e tyre,  qëndrimin të mos votohet për ndryshimin e Kushtetutës sepse është mbrojtja e fundit e identitetit maqedonas. Sepse nëse bie Kushtetuta, nëse kalon korniza negociuese, përfundon identiteti maqedonas”, tha Mickoski.

Ai shpjegon pse mendon se seanca e parë ndërqeveritare ka qenë vetëm një fotosesion.

– Ashtu është, pse nuk hapën një klaster, pse nuk miratuam kuadrin e negociatave, pra le të themi se do të negociojmë në këto kushte. Ishte një fotosesion i zakonshëm në Bruksel dhe, për fat të keq, pas atij fotosesioni, humbës i vetëm do të jetë Maqedonia, populli maqedonas dhe qytetarët e Maqedonisë. Edhe shqiptarët në Maqedoni nuk do të shkojnë përpara, shqiptarët në Shqipëri do të shkojnë se do të negociojnë me njëri-tjetrin, do të hapin grupet e tyre dhe tani varet nga ata se me çfarë shpejtësie do të përparojnë. Por shqiptarët në Maqedoni, populli maqedonas, ne përsëri do të jemi në korridor dhe do të ulemi në një stol gomari dhe do të presim që të plotësohet ndonjë kusht i ri, që është kushti i ndryshimit të Kushtetutës dhe vetëm atëherë për do të vendoset korniza e negociatave – thotë Mickoski.

Në intervistë ai flet edhe për gjendjen ekonomike në vend, si dhe nëse do të bëjë koalicion me BDI-në, nëse VMRO-DPMNE fiton zgjedhjet e ardhshme parlamentare.

“ Tani po flasim nëse do ta kemi kushtin Badinter apo jo. Nëse kushtimisht BDI-ja është partia politike e cila do të fitojë bindshëm dhe nuk ka mundësi të tjera për ta kompensuar kushtin Badinter, atëherë do të ulemi të flasim dhe këtu nuk kemi dilemë dhe kështu do ta ruajmë identitetin, por ne, do të kërkojë nga BDI që t’i korrigjojë veprimet e saja sepse jam i bindur se në zgjedhjet e ardhshme të VMRO-DPMNE-së do të jenë më shumë se 61 deputetë, gjegjësisht ne vetë do ta kemi shumicën. Por nëse kemi një mundësi tjetër, një skenar që e dëshiroj, me partitë opozitare shqiptare dhe me partitë e tjera politike, atëherë është koha që BDI të shkojë në opozitë pas shumë vitesh në pushtet” – thotë lideri i VMRO-DPMNE-së në një intervistë. për “Veçer”.

Ndryshe, propozimi francez për zgjidhjen e ngërçit Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe hapjen e negociatave eurointegruese, në vend mbërriti më 30 qershor, pas së cilës kryeministri Kovaçevski njoftoi proces të gjerë konsultimi me koalicionin qeveritar, presidentin e vendit, Parlamentin, opozitën, si dhe me sektorin civil, ekspertët dhe publikun e gjerë në vend.

Në Samitin e fundit të BE-së, Bullgaria nuk e kishte hequr veton, pasi parlamenti duhej të miratonte propozimin francez dhe për rrjedhojë edhe të hiqte veton. Por pas Samitit, gjegjësisht më 24 qershor të këtij viti propozimi i Macronit kaloi në Parlamentin bullgar, që nënkuptonte heqjen e vetos nga Bullgaria ndaj Maqedonisë së Veriut, por njëkohësisht edhe heqjen e pengesës për Shqipërinë për vijimin e mëtejshëm të procesit integrues në BE.

Kujtojmë se para heqjes së vetos, hapja e negociatave me Bashkimin Evropian për Maqedoninë e Veriut bllokohej vazhdimisht nga BullgariaSofja zyrtare kërkonte që Shkupi t’i pranojë kërkesat bullgare se gjuha maqedonase është normë e asaj bullgare dhe se kombi maqedonas është krijuar nga Josip Broz Tito. Ky kontest bllokoi për dy vite procesin eurointegrues të vendit, me çka Bullgaria gjatë vitit 2021 i vendosi dy herë veto Maqedonisë së Veriut, njëherë në qershor, kurse më pas, më 14 dhjetor të vitit 2021, edhe një herë e bllokoi fillimin e negociatave RMV-BE.

Edhe në vitin 2020, njëjtë vendi fqinj, i vendosi dy here veto Maqedonisë së Veriut, një herë në këshillin e ministrave të Jashtëm të BE-së si dhe në Këshillin për Punë të Përgjithshme të BE-së, duke penguar në këtë mënyrë miratimin e kornizës negociuese për fillimin e negociatave të vendit me BE-në. Për zgjidhjen e kontesteve të historisë, komisioni maqedonaso – bullgar ka mbajtur takime, po nuk kanë arritur të gjejnë zgjidhje. Palët kanë mosmarrëveshje më së shumti rreth identitetit të figurave historike të Mbretit Samoil dhe Goce Delçevit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button