fbpx

ESM:  Energjinë e prodhuar e kemi ofruar 48 euro për megavat orë, kurse në bursa kushton 360 euro

AD ESM ofroi çmimin e energjisë elektrike të prodhuar prej 48 euro për megavat orë për periudhën korrik-dhjetor 2022. Çmimi për gjashtë muajt e mëparshëm, janar-qershor 2022 ishte 41e/MWh, tha ESM, transmeton Meta.mk.

Siç thonë ata, korrigjimi i çmimeve duhet parë në kontekstin e rritjes enorme të çmimeve të energjisë në nivel global, si dhe të mosdisponueshmërisë së tyre, sidomos gjatë sezonit të ngrohjes. Çmimet e naftës, qymyrit, gazit dhe energjisë elektrike janë jashtëzakonisht të larta dhe ka vështirësi në prokurim, gjë që ndikon në çmimin e prodhimit të energjisë elektrike nga ESM.

“Kur analizohet çmimi i ofruar prej 48 euro për megavat orë, duhet pasur parasysh se çmimet e energjisë elektrike në bursën HUDEX për periudhën korrik-dhjetor 2022, variojnë nga 320 deri në 360 euro për megavat orë. Nëse AD ESM llogarit një çmim tregu për EVN Home, atëherë çmimi përfundimtar për qytetarët do të ishte afër çmimeve të tregut të aksioneve”, tha ESM.

Ata pohojnë se ende po përpiqen të mbajnë çmimin sa më të ulët dhe se rregullimet janë brenda asaj që është e pashmangshme për të siguruar funksionalitetin e kompanisë.

“Për periudhën korrik-dhjetor 2022, ESM do të sigurojë sasitë e përgjithshme të energjisë elektrike që i nevojiten EVN Home, gjegjësisht 100% për të mbuluar nevojat e qytetarëve dhe konsumatorëve të vegjël (ligji për këtë vit e detyron ESM me 60%), si dhe Mbulimi i plotë i humbjeve teknike në sistemin e distribuimit të EVN dhe mbulimi i plotë i humbjeve teknike në sistemin e MEPSO-s.  Gjithashtu, ESM është zotuar të sigurojë 10% shtesë të energjisë nëse EVN Home e kërkon atë gjatë periudhës së kontratës”, tha ESM.

Siç shtojnë ata, konsumi i EVN Home është rritur për 27% për shkak të kalimit të konsumatorëve nga tregu i lirë në atë të rregulluar (subjektet afariste, komunat, ndriçimi publik).

Për këto arsye, ESM rriti planin për prodhimin e energjisë elektrike për vitin 2022 për 20 për qind në krahasim me prodhimin në 2021.

“Ne do t’i plotësojmë nevojat shtesë të EVN Home me prokurim shtesë të thëngjillit për të rritur prodhimin nga termocentralet Manastir dhe Oslomej, si dhe sigurimin e sasive të mjaftueshme të mazutit për funskionimin e TEC Negotinë”, thonë nga ESM.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button