fbpx

Me rastin e Ditës Botërore të Refugjatëve në Shkup u mbajt xhiro me biçikleta

Dita botërore e refugjatëve, 20 qershori, sivjet në Shkup u shënua me xhiro me biçikleta në parkun e qytetit. Nën sloganin “ÇDOKUSH, KUDO, GJITHMONË – ka të drejtë të kërkojë siguri”, pjesë e xhiros ishin organizata, institucione, azilkërkues dhe refugjatë, organizuar nga UNHCR, Zyra e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatë, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Organizatorët thonë se të gjithë pjesëmarrësit në xhiro lëvizën për të dërguar mesazhin se ne të gjithë ndajmë përgjegjësinë për të mbrojtur njerëzit që kërkojnë siguri dhe se kushdo ka të drejtë të kërkojë azil, kushdo, nga ku vijnë, sa herë që është e nevojshme.

“Ne pothuajse kemi shënuar kapërcimin e një pragu të vështirë: numri i njerëzve të detyruar të ikin nga konflikti, lufta, persekutimi dhe shkeljet e të drejtave të njeriut ka kaluar 100 milionë. Vetëm këtë vit, lufta në Ukrainë ka zhvendosur 7 milionë njerëz në vend dhe madje më shumë se 5 milionë në të gjithë vendin. Për më tepër, ka dhunë të re ose të vazhdueshme në Etiopi, Burkina Faso, Nigeri, Afganistan, Republikën Demokratike të Kongos dhe të tjera,” tha Monika Sandri, përfaqësuese e UNHCR-së.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovanka Trençevska tha se njerëzit e detyruar të ikin nga shtëpitë e tyre duhet të mirëpriten me krahë hapur dhe dinjitet, duhet t’u ofrohet strehë e sigurt dhe mundësia për të gjetur paqen me familjet e tyre, duke mos u ndjerë të diskriminuar dhe të shkëputur nga shoqëria.

“Vendi ynë dhe qytetarët tanë në shumë kriza të mëparshme të refugjatëve kanë dëshmuar se njerëzimi është mbi të gjitha dhe mbrojtja e më të cenuarve është prioritet i shtetit. Prandaj, Ministria e Punës dhe Politikës Sociale mbetet e përkushtuar në arritjen e qëllimeve humanitare, sociale dhe zhvillimore, e cila forcon një shoqëri të drejtë dhe gjithëpërfshirëse për refugjatët, të udhëhequr nga slogani: Të gjithë kanë të drejtë të jenë të sigurt!”, tha Trençevska.

Drejtori i Nismës Rajonale për Migrim, Azil dhe Refugjatë (MARRI), Sashko Koçev, shtoi se kjo xhiro me biçikleta është një gjest i vogël, por i bërë me bindje të fortë se veprat e vogla do të sjellin ndryshime të rëndësishme.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button