fbpx

“Ballkani i Hapur”, RMV, Shqipëria dhe Serbia me ftesë të hapur për anëtarësimin e vendeve të rajonit

Me fjalime të liderëve, u hap zyrtarisht samiti “Ballkani i Hapur” në Ohër. Të pranishmëve dhe të ftuarve iu drejtuan kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut Dimitar Kovaçevski, presidenti i Republikës së Serbisë Aleksandar Vuçiq, kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Edi Rama, ndërkaq patën fjalime përshëndetëse edhe kryeministri i Republikës së Malit të Zi Dritan Abazoviç, kryetar i Këshillit të Ministrave të Republikës së Bosnjë-Hercegovinës Zoran Tegeltija, por edhe eurokomesari Oliver Varhej dhe Gabriel Escobar, Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit i SHBA-së, i Dërguari Special për Ballkanin Perëndimor, i cili iu drejtua konferencës përmes videolidhjes, raporton Portalb.mk.

“Kjo është një kohë sfidash të mëdha që kërkojnë vendime të guximshme dhe unitet. Iniciativa për Ballkanin e Hapur është përkushtimi ynë për një rajon të qëndrueshëm, sundimin e paqes, bashkëpunimit dhe zhvillimit ekonomik – ky është angazhimi ynë për një jetë më të mirë për popujt tanë. Nisma jonë autoktone për evropianizimin e rajonit”, tha kryeministri Kovaçevski.

Sipas tij, përfitimet e qarkullimit të lirë të kapitalit, njerëzve, mallrave dhe shërbimeve tani janë edhe më të qarta dhe më të arsyetuara. Ne jemi këtu kryesisht për të përmirësuar konkurrencën, investimet e reja, një treg më të madh, lëvizshmërinë dhe zhvillimin e biznesit në rajon. Ne jemi këtu për një standard dhe cilësi më të mirë të jetës së të gjithë qytetarëve tanë nga i gjithë Ballkani.

“Open Balkans, si një lidhje e re, ambicioze dhe dinamike rajonale, mori mbështetje të fortë dhe unanime nga komunitetet e biznesit të të gjitha vendeve të Ballkanit Perëndimor. Ata ranë dakord se Ballkani i Hapur është platforma që i nevojitet rajonit. Falënderoj dhomat e tregtisë që janë shtylla jonë, partneri dhe motivuesi ynë, të cilët dinë shumë mirë të lavdërojnë kur jemi mirë, por edhe të gjejnë një mënyrë të përshtatshme kritike për të përmirësuar aty ku mund të jemi ngadalësuar. Ky samit na çon edhe më tej në bashkëpunimin tonë. Fokusi ynë është bashkëpunimi, shkëmbimet reciproke, heqja e barrierave, afrimi i popujve tanë. Shkojmë më tej me hapa të mëdhenj”, tha Kovaçevski.

Rëndësia e “Ballkanit të Hapur” shihet përmes marrëdhënieve ndërmjet Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë – pothuajse nuk kemi probleme dypalëshe dhe kemi arritur të zgjidhim problemet e vjetra 60-70 vjeçare, tha në fjalimin e tij presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq.

“Nuk kemi kërkesë tjetër veçse të jemi miq dhe të punojmë për të mirën e qytetarëve tanë. Është një ide aq e mirë sa çdo vit ka gjithnjë e më shumë mbështetës. Të gjithë të tjerët janë të mirëseardhur”, tha Vuçiq.

Ai sugjeroi që takimi i radhës të mbahet në Serbinë jugore, në të cilin do të formohen grupet e punës për të kapërcyer problemet e furnizimit me ushqim dhe energji, në mënyrë që, tha ai, të ndihmojmë njëri-tjetrin të mbijetojnë dimrin, i cili është një problem jo vetëm për të gjithë rajonin. por edhe për botën.

Ai kujtoi marrëveshjet që do të nënshkruhen sot, duke theksuar se ndihet krenar që nga një nismë që në fillim pakkush e ndoqi dhe nuk u interesua shumë dhe mendohej se ishte e dënuar, sot, siç tha ai, nuk mund të hyjë këtu nga të gjithë të interesuarit.

“Disa gjëra varen nga ne dhe disa jo. Do të hapin apo jo negociatat me ne, varet nga një tjetër. Nga ne varet se si do të jetojmë me fqinjët tanë dhe si do ta ndihmojmë njëri-tjetrin”, tha Vuçiq, duke ftuar edhe një herë vendet e tjera të rajonit t’i bashkohen nismës.

“Nëse doni të vini, nëse nuk vini, është vullneti juaj. Askush nuk do t’ju detyrojë. Këto nuk janë organizata të tjera”, ka tha presidenti serb.

Foto-galeri:

This slideshow requires JavaScript.

Në fjalën e tij, kryeministri Edi Rama nënvizoi se lufta në Ukrainë tregoi se nisma e “Ballkanit të Hapur” është një domosdoshmëri dhe nevojë e vendeve të rajonit për të bashkëpunuar me njëri-tjetrin, në drejtim të sigurimit të ushqimit dhe tejkalimit të krizës energjetike.

Kryeministri i Rama shprehu kënaqësinë për praninë e përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara dhe BE-së, si dhe të ftuarve nga Mali i Zi dhe BeH, të cilët tregojnë mbështetje dhe në këtë mënyrë Ballkani i Hapur justifikon ekzistencën e tij, gjë që është shumë e rëndësishme dhe që përfitojnë qytetarët e saj. vendet më të mëdha të rajonit.

Kryeministri Abazoviq gjithashtu theksoi se vendet e rajonit shikojnë nga e ardhmja pa parë nga e kaluara dhe theksoi se Mali i Zi, Ballkani i Hapur ka një dorë ndihmëse.

 

Ai theksoi se për nevojat e të gjithë qytetarëve në rajon, është e nevojshme që të gjithë liderët në rajon të bashkëpunojnë dhe të punojnë së bashku për zhvillimin ekonomik dhe arritjen e integrimeve evropiane.

Tegeltija theksoi se sinqerisht shpreson që të jetë i fundit nga Bosnja dhe Hercegovina që do të vijë në Ballkanin e Hapur si mysafir.

Ai theksoi se është i pranishëm në Samit sepse komuniteti i biznesit e mbështet iniciativën, dhe ato janë përparimi i shoqërisë, që sjell të mira edhe për qytetarët.

Tegeltija, duke theksuar se është prezent në Samit për shkak se e di se e përkrahin shumica e qytetarëve, theksoi se në momentin që do të merret një vendim politik, Bosnja dhe Hercegovina do t’i bashkohet iniciativës.

Në fjalën e tij, eurokomisioneri Varhei vlerësoi se ideja e një Ballkani të Hapur është konceptuar nga rajoni dhe kjo ide është mbështetur nga Bashkimi Evropian.

Komisioneri i BE-së theksoi se për sa kohë që shtyllat dhe strategjitë bazë të agjendës së BE-së zbatohen, Nisma mund të vazhdojë të korrë rezultatet ekonomike dhe progresive të bashkëpunimit të tyre.

Në kuadër të Samitit do të realizohen disa bashkëpunime të rëna dakord, me nënshkrimin e memorandumeve specifike dhe marrëveshjeve të bashkëpunimit.

Marrëveshja e bashkëpunimit në fushën e njohjes reciproke të diplomave dhe titujve shkencorë të lëshuar në institucionet e arsimit të lartë dhe institucionet e tjera të autorizuara në të tre vendet, do të përshpejtojë procesin e pranimit të diplomave dhe kompetencave profesionale, që është një hap tjetër drejt një tregu të përbashkët pune.

Memorandumi i Mirëkuptimit për bashkëpunim në fushën e turizmit do të promovojë së bashku rajonin si një destinacion tërheqës turistik.

Një nga qëllimet e Memorandumit të Bashkëpunimit në Kulturë është krijimi i një Kalendari të Përbashkët të ngjarjeve kulturore që do të sjellë lëvizshmëri më të madhe për audiencën dhe do të inkurajojë turizmin kulturor.

Memorandumi i Mirëkuptimit për bashkëpunimin e administratave tatimore ndërmjet vendeve të rajonit krijon një mundësi të re për lëvizje më të lehtë ndërkufitare të njerëzve, mallrave apo shërbimeve.

Para të pranishmëve foli përfaqësuesi special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, i cili theksoi se kjo nismë është e njohur ndërkombëtarisht dhe ka mbështetjen e Shteteve të Bashkuara.

“Përparësia e Ballkanit Perëndimor është rritja e fuqishme ekonomike, por ka edhe avantazhe të tjera dhe më e rëndësishmja është krijimi i mundësive përmes hapjes së kufijve dhe zhvillimit institucional, sepse ne kemi nevojë për sa më shumë bashkëpunim ekonomik që do të përfitojnë qytetarët e vendit. këtë rajon” ,tha Eskobar.

Eskobar foli edhe për faktin se përmes “Ballkanit të Hapur” shanset për tërheqjen e investimeve të huaja janë edhe më të mëdha, dhe megjithëse theksoi se integrimi evropian është i rëndësishëm për Ballkanin Perëndimor, ai përsëri theksoi se “Ballkani i Hapur” është një iniciativë ekonomike dhe duhet të mbetet i tillë.

“Shumica e dhomave të tregtisë në rajon janë të interesuara për këtë treg të përbashkët, por zëri i tyre duhet të dëgjohet sepse është i rëndësishëm për Ballkanin e Hapur. Ju inkurajoj ta mbani këtë iniciativë ekonomike, ky nuk është një projekt politik, ky është një projekt ekonomik dhe është e rëndësishme që të qëndrojë kështu. Me këtë dua të them se ju mund të mbështeteni tek ne në drejtim të krijimit të institucioneve më të mira që do t’ju ndihmojnë t’i jepni fund krimit dhe korrupsionit, si dhe të nxisni ekonominë”, theksoi Eskobar.

Kjo nismë është vazhdimësi e “mini-Shengenit” ballkanik, prezantuar në Novi Sad të Serbisë më 10 tetor të vitit 2019, nga liderët e Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë. Kur u prezantua nisma e “Ballkanit të Hapur”, asokohe Mali i Zi me Qeverinë e Partisë Demokratike të Socialistëve (DPS), nuk pranoi të merrte pjesë në këtë nismë rajonale. Megjithatë, kryeministri i ri, Abazoviq e mbështet konceptin e kësaj nisme. Kosova nuk e pranon këtë nismë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button