fbpx

RMV, kujdes ku blini hamburgera, në verë rreziku i helmimit nga ushqimi është i lartë

Çdo vit, rreth 600 milionë njerëz në mbarë botën sëmuren si rezultat i rreth 200 llojeve të ndryshme të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi. Siguria e ushqimit luan rol jetik në reduktimin e sëmundjeve që vijnë nga ushqimi. Sot shënohet Dita botërore e sigurisë ushqimore. Vetëm në tre muajt e parë të këtij viti, inspektorët në Agjencinë e ushqimit dhe veterinarisë kanë bërë 12 mijë kontrolle, si dhe kanë shqiptuar 1384 masa për mospërputhjet e konstatuara, prej të cilave 23 janë kallëzime kundërvajtëse.

Në një intervistë për Meta.mk, i pari i Agjencisë për ushqim dhe veterinari, Nikolçe Babovski shpjegon se për çfarë reagojnë më shpesh qytetarët dhe çfarë mospërputhjeje me ushqimin raportojnë.

Në muajt e verës rritet rreziku i helmimit nga ushqimi. Në çfarë duhet të kemi kujdes të gjithë, sidomos të rinjt që konsumojnë shpesh ushqime të shpejta?

Për sa i përket gjeneratave të reja dhe mënyrës së të ushqyerit, e dimë që nuk mund të ushqehen sipas recetave të gjyshërve, por ajo që është gjithmonë e disponueshme për të rriturit dhe më të rinjtë është ushqimi i shpejtë.

Kur të rinjtë tashmë hanë ushqim të shpejtë, sidomos tani në verë, të shmangin përdorimin e aditivëve si salcat, mustardën, majonezën.

Jo se nuk është mënyrë e të ushqyerit, por kur blejnë ushqime të shpejta duhet të kenë kujdes se nga çfarë objekti blejnë, sa është besueshmëria e objektit nga blejnë, nëse ushqimi është i sapopërgatitur dhe si ruhet. Nëse ushqimi përgatitet në mënyrë shtesë, kjo ngre dyshime se si përgatitet ai produkt. Kur të rinjtë tashmë hanë ushqim të shpejtë, sidomos tani në verë, le të shmangin përdorimin e aditivëve si salcat, mustardën, majonezën. Duhet të verifikohet që ato të ruhen siç duhet përpara se të shërbehen. Nëse duam të rinj të shëndetshëm, do të bëja apel që të shmangim këtë lloj ushqimi sepse shëndeti varet nga ushqimi. Por, nëse tashmë janë duke konsumuar, kushtojini vëmendje përfaqësimit të objektit në të cilin shitet si dhe kujdes se çfarë shtesat që vijnë me atë ushqim.

Për çfarë reagojnë më shpesh qytetarët kur bëhet fjalë për sigurinë ushqimore? Për çfarë konkretisht parashtrojnë ankesa në AUV?

Agjencia edhe këtë vit është përfshirë në fushatën globale nën moton “Ushqim më i sigurt, shëndet më i sigurt”. Shpesh kur blejnë ushqime dhe konsumojnë ushqime nga prodhuesit që ruajnë në një mënyrë të caktuar, gjithmonë iu bëjmë thirrje qytetarët që të blejnë produkte ku janë të sigurt se ato produkte janë ruajtur mirë, në një regjim të caktuar temperaturash, qofshin ato produkte të freskëta të ftohta apo bëhet bëhet fjalë për produkte që janë në gjendje të ngrirë.

Ankesat që na vijnë janë pikërisht në lidhje me ushqimet e ruajtura në mënyrë jo të duhur, dhe këtu kam parasysh për shembull paketimin e jogurtit ose qumshtit, ku kapaku është i fryrë, megjithëse është në afatin e përdorimit.

Kjo tregon se produkti nuk është ruajtur siç duhet në objekt. Gjithshtu kemi edhe ankesa mbi atë se ambalazhi është i dëmtuar. Më pas kemi reagime për ndryshimin e vetive organoleptike, më shpesh te mishi dhe produktet e mishit. Kemi ankesa në lidhje me datën e skadencës dhe shpesh marrim raporte nga klientët që reagojnë se ka ndotës në produktin që kanë blerë.

Çfarë kontrollesh ushqimore kryejnë inspektorët në Agjenci?

Kontrollet kryhen në bazë të programit të monitorimit dhe në bazë të planeve mujore të bëra nga vetë inspektorët. Vitin e kaluar kemi pasur 50 mijë inspektime. Kjo tregon se inspektorët po e bëjnë punën e tyre me zell dhe ndërgjegje. Kontrollet fillojnë nga prodhimi primar deri te konsumatori final. Shumica e operatorëve të biznesit ushqimor respektojnë ligjin dhe rregulloret e sigurisë ushqimore.

Si ta dimë ne konsumatorët që hamë ushqim për fëmijë, çfarë duhet t’i kushtojmë vëmendje kur zgjedhim?

Kur zgjedhim, duhet të shohim nëse ushqimi ruhet siç duhet, në mënyrën e duhur. Gjithashtu, kushtojini vëmendje të veçantë datës së skadencës ose data e skadencës është ende e vlefshme

Nëse e blejmë produktin dy ditë para datës së skadencës dhe planifikojmë ta vendosim në frigorifer dhe ta përdorim pas pesë ditësh, është faji ynë.

Nëse e blejmë produktin dy ditë para datës së skadencës dhe planifikojmë ta vendosim në frigorifer dhe ta përdorim pas pesë ditësh, është faji ynë. Konsumatorët duhet t’i kushtojnë vëmendje edhe deklaratës së produktit. Ajo është shkruar me shkronja më të vogla, por është faktori më i rëndësishëm përveç afatit. Ky është informacioni bazë i produktit. Nëse e blejnë ushqimin me copa, duhet të kërkojnë deklaratë për të gjithë dërgesën kur është prodhuar, çfarë lloj mishi është, nga vjen.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button