Kovaçevski njoftoi rivitalizimin e tetë hidrocentraleve kryesore në vend

Tetë hidrocentralet në vend të cilat janë në pronësi të SHA ELEM, edhe atë në: Vrutok, Vërben, Raven, Tikvesh, Shpilje, Glloboçicë, Kozjak dhe hidrocentrali Sveta Petka, fuqia e të cilave është rreth 85% e fuqisë së përgjithshme të instaluar në hidrocentralet në Republikën e Maqedonisë së Veriut do të rivitalizohen, kështu njoftoi sot kryeministri i vendit, Dimitar Kovaçevski, transmeton Portalb.mk.

Për hidrocentralet e lartpërmendura Kovaçevski njoftoi se ato marrin pjesë në prodhimin mesatar prej 1.280 gigavat në orë, përkatësisht sigurojnë 20% të prodhimit të përgjithshëm të energjisë elektrike në Republikën e Maqedonisë së Veriut.

“Përveç renovimit të pjesës makinerike të këtyre objekteve, përfitim shtesë i projektit është rritja e kapacitetit të akumulimit të Mavrovës që do të sigurojë rritje të prodhimit vjetor të energjisë elektrike prej rreth 40 gigavat orë. Një rritje e tillë e prodhimit të energjisë nga uji do të thotë kursim prej 36.4 mijë tonë CO2”, tha Kovaçevski.

Kjo është pjesë e Programtit operativ të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për vitin 2020 – 2024, në fushën e energjetikës.

Koha totale për zbatimin e projektit pritet të jetë nga viti 2022 deri në vitin 2026.

“Prandaj po nisim projektin për revitalizimin e hidrocentraleve të mëdha. Për të përforcuar stabilitetin dhe pavarësinë energjetike, përmes prodhimit të vazhdueshëm të energjisë së pastër dhe të gjelbër në vend”, tha Kovaçevski.

Ndryshe, mjetet për realizimin e këtij projekti kapital në vlerë prej rreth 29 milionë euro do të sigurohen nga grante dhe kredi të favorshme, si dhe nga mjetet vetanake të Elektranave të Maqedonisë së Veriut.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button