fbpx

Vitin e kaluar diplomuan 7753 studentë, më shumë në Fakultetin ekonomik të UKM-së

Gjithsej 7753 studentë vitin e kaluar mbaruan studimet deri-diplomike në shkollat profesionale ​​dhe fakultetet e vendit. Në mesin e të diplomuarve, 58.8 për qind janë gra, tregojnë të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave (ESSH), transmeton Portalb.mk.

Nga numri i përgjithshëm i të diplomuarve, 84.2 për qind janë studentë të rregullt, ndërsa 15.8 për qind janë studentë me kohë të pjesshme. Të dhënat e ESHS-së tregojnë gjithashtu se 28 për qind e studentëve janë diplomuar në kohë, ndërsa 72 për qind janë diplomuar pas afatit.

Në vitin 2021 në institucionet e arsimit të lartë shtetëror u diplomuan 5.630 studentë, ndërsa në ato private 2022 studentë. Numri i të diplomuarve në fakultetet fetare vitin e kaluar ishte 101.

Të dhënat statistikore tregojnë se vitin e kaluar më së shumti të diplomuar ka pasur në Universitetin “Shën Universiteti Kiril dhe Metodi (UKM) në Shkup, ku diplomuan 2.656 studentë. Pas tij vijon nga Universiteti Shtetëror i Tetovës (UT) me 1.326 të diplomuar dhe Universiteti “Goce Dellçev” (UGD) në Shtip me gjithsej 895 të diplomuar në vitin 2021.

Sipas fakulteteve, më shumë të diplomuar dolën në Fakultetin Ekonomik në UKM – gjithsej 455. I dyti për nga numri i të diplomuarve në vitin 2021 është Fakulteti i Shkencave Mjekësore në USHT, ku kanë diplomuar 350 studentë.

Studimet për mjekësi, vitin e kaluar në të gjitha institucionet e arsimit të lartë kanë i përfunduar gjithsej 902 studentë. Interes të madh për marrjen e diplomës kishte edhe fakultetet e filozofisë, filologjisë dhe drejtësisë.

Atraktiv për studime janë edhe fakultetet e informatikës. Vetëm në FShKI vitin e kaluar kanë diplomuar 119 studentë, ndërsa në Fakultetin e Informatikës në UGD 40 studentë të tjerë.

Në institucionet private të arsimit të lartë, nga ana tjetër, vërehet se vitin e kaluar ka pasur interesimin më të madh për t’u diplomuar në degën ekonomike. Kështu, në Fakultetin Ekonomik të Universitetit për Turizëm dhe Menaxhim – Shkup në vitin 2021 kanë diplomuar gjithsej 218 studentë, ndërsa në Fakultetin e Biznesit dhe Ekonomisë në Universitetin e Evropës Juglindore – Tetovë janë vërejtur 112 të diplomuar.

Të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave tregojnë se vitin e kaluar numri i të diplomuarve krahasuar me vitin 2020 është rritur për 12.2 për qind.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button