fbpx

UNSHM kërkon transport falas për nxënësit e shkollave të mesme

Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme kërkon transport me autobus dhe atë hekurudhor falas, ata madje kanë përgatitur edhe ligjin për ndryshimin e Ligjit për Arsimin e Mesëm, transmeton TV21.

Kryetari i Unionit, Lluka Paviqeviq tha se me propozimin e tyre të gjithë nxënësit e shkollave të mese do të kenë të drejtën e transportit falas të transportit me autobusë dhe atij hekurudhor në vend, përgjatë gjith vitit kalendarik. Ai ndër të tjera shtoi se ekipet e Unionit kanë përgatitur dy draft zgjidhje ligjore që së shpejti do të mund të hyjnë në procedurë parlamentare.

“Të gjithëve na kujtohet rasti i Radovishit ku 66 gjimnazistë nuk kishin transport për në shkollë për dy javë. Vetë sistemi është diskriminues – nxënësit e shkollave të mesme që jetojnë më larg se 2.5 km nga shkolla e tyre si dhe ata në shkollat ​​private nuk kanë të drejtë për transport falas. Ata që kanë, nga ana tjetër, e humbasin të drejtën gjatë pushimeve, gjë që u kufizon lëvizshmërinë”, tha Paviqeviq.

Ai shtoi se kanë pasur një takim me kryetarin e Shkupit dhe se idetë e tyre kanë gjetur mbështetje dhe mirëkuptim. Parimisht u pajtuan për takim me Bordin drejtues të Asociacionit të njësive të vetëqeverisjes lokale.

Ai njoftoi se kanë përgatitur projektligj që do të garantojë këshillat e nxënësve në secilën shkollë, pavarësinë e tyre nga organet e tjera të administratës së shkollës dhe zgjedhjet demokratike dhe të drejtpërdrejta për kryetarët e këshillave të nxënësve.

“Organizimi i shkollës së mesme është vendimtar për kanalizimin e zërit të nxënësve të shkollave të mesmedhe përmbushjen e kërkesave dhe interesave të tyre. Aktualisht nuk është e rregulluar me ligj por është lënë në vullnetin e mirë të shkollave. Kjo shpesh i lejon studentët të mos kenë fare përfaqësim demokratik të studentëve ose të emërohen nga drejtorët. Kjo duhet të ndryshojë. Prej kohësh, përmes iniciativave të ndryshme së bashku me IDUEP, KAS dhe LEAD, ne kemi shpallur përpjekjet tona për reforma. Ky projektligj është gati. Ai garanton ekzistencën e këshillave të nxënësve në çdo shkollë”, tha Paviqeviq.

Ndryshe, nga Unioni informuan se kanë marrë zyrtarisht statusin e kandidatit për anëtarësim në Byronë Organizative të Unioneve Evropiane të Shkollave të Mesme (OBESSU).

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button