fbpx

BE do të fillojë t’i dërgojë armë Ukrainës

Bashkimi Evropian ka njoftuar se synon të fillojë dërgimin e armëve në Ukrainë, hera e parë në historinë e tij që ndërmerr një hap të tillë, transmeton BBC.

Duke folur në një konferencë për shtyp këtë pasdite, presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha se lëvizja shënoi një “moment historik”.

Ajo njoftoi gjithashtu një sërë sanksionesh të reja që synojnë Rusinë dhe Bjellorusinë, dhe ndalimin që Rusia të përdorë hapësirën ajrore evropiane.

Ajo tha gjithashtu se do të futen tre këste të reja sanksionesh. Ata janë:

Ndalimi i të gjithë avionëve rusë nga hapësira e saj ajrore

“Ne po mbyllim hapësirën ajrore të BE-së për rusët”, tha von der Leyen.

“Ne po propozojmë një ndalim për të gjithë avionët në pronësi ruse, të regjistruara në Rusi dhe të kontrolluara nga Rusia.

“Këta avionë nuk do të jenë më në gjendje të ulen, të ngrihen ose të fluturojnë mbi territorin e Bashkimit Evropian”.

Ajo tha se masa do të mbulonte gjithashtu avionët privatë të oligarkëve rusë.

Ndalimi i asaj që von der Leyen e quajti “makina mediatike e Kremlinit”

“Russia Today dhe Sputnik në pronësi shtetërore, si dhe filialet e tyre, nuk do të jenë më në gjendje të përhapin gënjeshtrat e tyre për të justifikuar luftën e Putinit”, tha ajo.

“Ne po zhvillojmë mjete për të ndaluar atë dezinformim toksik dhe të dëmshëm në Evropë”.

Zgjerimi i sanksioneve ekzistuese për të synuar Bjellorusinë

“Regjimi i Lukashenkos është bashkëpunëtor në sulmin e egër kundër Ukrainës,” tha ajo.

Ajo tha se sanksionet do të synonin “sektorët më të rëndësishëm” dhe produktet e eksportit të Bjellorusisë.

  • Për konfliktin e ditës së tretë (26.02.2022) Rusi-Ukrainë LEXO KËTU
  • Për konfliktin e ditës së dytë (25.02.20200) Rusi-Ukrainë LEXO KËTU
  • Për konfliktin e ditës së parë (24.02.2022) Rusi-Ukrainë LEXO KËTU

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button