fbpx

Trençevska: Rritja e pagës minimale kontribuon drejtpërdrejt në një standard më të lartë të jetesës për punëtorët

Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për pagën minimale në Republikën e Maqedonisë së Veriut, i cili miratohet me procedurë të shkurtuar, kaloi në procedurën e sotme të Komisionit parlamentar për punë dhe politikë sociale. Anëtarët e Komisionit si nga pushteti ashtu edhe nga opozita e mbështetën zgjidhjen ligjore me të cilën paga minimale do të jetë 18.000 denarë neto, gjegjësisht 26.422 denarë bruto, transmeton 360 Shkallë.

Sipas ministres së Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska, Qeveria dhe Ministria e kanë realizuar premtimin e dhënë, “që në mënyrë direkte ka kontribuar në një standard më të lartë të jetesës për punëtorët”.

Ajo theksoi se nevoja për rritjen e pagës minimale është rezultat i rritjes së çmimeve të produkteve të caktuara, të cilat janë jetike për punëtorët, e me këtë edhe për amvisëritë.

“Të gjitha këto zgjidhje janë në interes të mbrojtjes së buxhetit familjar të çdo familjeje dhe përmirësimit të gjendjes ekonomike të punonjësit”, tha Trençevska.

Ndryshimet e propozuara në Ligjin për pagën minimale ndryshuan kriteret për harmonizimin vjetor të pagës minimale me 50 për qind të rritjes vjetore të pagës mesatare dhe 50 për qind të rritjes së kostos së jetesës, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikës.

Për zgjidhjen sistematike të çështjes, shuma e pagës minimale nuk mund të jetë më e ulët se 57 për qind e pagës mesatare të publikuar nga Enti Shtetëror i Statistikave për vitin paraprak. Amendamentet e propozuara parashikojnë ndihmë financiare nga Buxheti i Republikës së Maqedonisë së Veriut për periudhën mars-dhjetor 2022, për pagesën e diferencës nga kontributet në rritjen e pagës minimale neto.

Për nevojën e ndryshimit të kritereve për harmonizimin e pagës minimale dhe rritjen e saj, folën edhe përfaqësues të punëtorëve dhe punëdhënësve, si dhe nga Këshilli Socio-Ekonomik.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button