fbpx

Rumania dëshiron rritjen e pranisë së NATO-s dhe SHBA-së në territorin e saj

Rumania do të vazhdojë veprimet e saj drejt rritjes së trupave të NATO-s dhe të SHBA-së në territorin e  vendit, tha të mërkurën presidenti Klaus Iohannis, duke shtuar se kjo do të ndihmojë në përmirësimin e sigurisë kombëtare, raporton Euroactiv, transmeton Portalb.mk.

Këshilli i Lartë i Mbrojtjes i Rumanisë diskutoi dhe miratoi një plan veprimi për të përfunduar planet e tij ekzistuese në bashkëpunim me NATO-n, për të përgatitur vendin për çdo skenar të mundshëm të situatës aktuale në rajonin e zgjeruar të Detit të Zi dhe në krahun lindor NATO-s, tha Presidenti Iohannis.

Duke folur pas mbledhjes së Këshillit të Mbrojtjes, kreu i shtetit vuri në dukje se kriza aktuale e krijuar nga Rusia nuk ka të bëjë vetëm me Ukrainën, nuk ka të bëjë me sigurinë rajonale në Detin e Zi, madje nuk ka të bëjë vetëm me sigurinë evropiane, por sigurinë e gjithë hapësirës euroatlantike.

Tensionet dhe grumbullimi ushtarak pranë kufijve të Ukrainës dhe në zonën e Detit të Zi ndikojnë si në sigurinë ashtu edhe në stabilitetin ndërkombëtar, tha Iohannis.

Prandaj, Këshilli Mbrojtjes analizoi situatën komplekse në rajon, duke përfshirë bashkëpunimin dhe koordinimin me aleatët në strukturat e NATO-s dhe BE-së.

“Dua të theksoj sërish se të gjitha masat e marra nga NATO deri më tani për të forcuar praninë ushtarake në krahun e saj lindor përfaqësojnë një përgjigje thjesht mbrojtëse ndaj rreziqeve, kërcënimeve dhe sfidave në rritje për sigurinë në rajon”, tha Iohannis.

Presidenti përsëriti se Rumania është gati të presë më shumë trupa të NATO-s. Kohët e fundit, Franca dhe SHBA njoftuan planet për të dërguar trupa në Rumani dhe Iohannis njoftoi se si do të zbatohen këto plane.

Qeveria dhe autoritete të ndryshme do të përgatisin një plan për të trajtuar një rritje të mundshme të migrimit dhe efektet negative ekonomike dhe financiare të konfliktit të mundshëm në Ukrainë.

“Ka më shumë se 600 kilometra kufi midis Rumanisë dhe Ukrainës dhe ne duhet të jemi të sigurt se jemi të përgatitur për çdo skenar të mundshëm,” tha Iohannis.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button