fbpx

Kanada, në oborr të konviktit të shkollës kishtare u gjetën 93 varre

Në një shkollë kishtare me konvikt në provincën kanadeze British Columbia janë gjetur shumë varre pa emër, transmeton Anadolu Agency (AA).

Shefi i parë i zonës së Lake Williams të provincës British Columbia, Willie Sellars në një konferencë për media njoftoi zbulimin e 93 varreve të reja në kopshtin e konviktit të shkollës St.Joseph.

Sellars deklaroi se kanë skanuar me radar 14 hektarë të sipërfaqes prej 470 hektarësh dhe se deri më tani janë identifikuar 93 vendvarrime.

Ai tha se puna në rajon do të vazhdojë në kuadër të programit të përcaktuar. “Për dekada ka pasur raportime për neglizhencë dhe abuzim në St.Joseph Mission. Ka pasur raportime për fëmijë që vdesin dhe humbin në këtë objekt. Këto raporte nuk janë respektuar”, tha Sellars.

Duke deklaruar se konvikti i shkollës St.Joseph Mission funksionoi pranë Liqenit të Uilliams nga viti 1891 deri në 1981, Sellars kujtoi se shkolla është një nga shkollat ​​me konvikt të kishës më të vjetër në Kanada.

Sipas tij, përveç skanimit në terren, është nisur edhe një hetim për atë që ka ndodhur në shkollë. “Ky udhëtim e ka çuar ekipin tonë hulumtues në qoshet më të errëta të sjelljes njerëzore. Ekipi ynë jo vetëm regjistroi histori të vrasjes dhe zhdukjes së fëmijëve dhe foshnjave, por dëgjoi histori të panumërta të torturave sistematike, urisë dhe sulmeve seksuale kundër fëmijëve në St Joseph Mission. Hulumtimi zbuloi ankesa të shpërfillura për kushtet në shkollë, prova të kufomave të fëmijëve të padëshiruar nga priftërinjtë, foshnje të hedhura në liqene, lumenj dhe në furrën e shkollës”, theksoi Sellars.

Arkeologia, Whitney Spearing, e cila udhëhoqi gërmimet dhe sondazhin tha se 50 nga 93 varret e identifikuara nuk kishin lidhje me varrezat e shkollës, edhe pse janë në zonën shkollore. Deklarata e saj tërhoqi vëmendje për vdekje të tjera fëmijësh ose të rriturish si dhe fëmijë që vdiqën teksa qëndronin në shkolla.

Varret e para u zbuluan verën e kaluar

Varret e paregjistruara të fëmijëve në kopshtin e shkollës së vjetër të kishës me konvikt në Kanada dolën në pah për herë të parë më 29 maj 2021, me eshtrat e 215 fëmijëve të gjetur në kopshtin e konviktit të shkollës së kishës në Kamloops, British Columbia.

Më 24 qershor 2021, u zbuluan varre që përmbajnë eshtrat e 751 trupave jozyrtarë të fëmijëve në kopshtin e shkollës së konviktit Marieval në Saskatchewan.

Në provincën kanadeze të British Columbia, afër ish shkollës St. Eugene Mission më 30 qershor 2021, u zbuluan varre të padeklaruara me eshtrat e 182 fëmijëve.

Fisi indigjen i Penelakut në ishullin Penelakut, një nga ishujt e Gjirit Jugor të provincës British Columbia, njoftoi më 12 korrik 2021 se gjetën më shumë se 160 varre “të padokumentuara dhe të pashënuara” në zonën që i përkiste Konviktit të shkollës kishtare të Kuperit.

Abuzimi më i madh i fëmijëve në historinë kanadeze

I konsideruar si vendi më i madh i abuzimit me fëmijët në historinë kanadeze, i pari nga shkollat ​​e konviktit të Kishës u hap në fillim të viteve 1880 dhe i fundit u mbyll në vitin 1996.

Në shkollat ​​me konvikte të kishës, ku më shumë se 150 mijë fëmijë vendas u morën me dhunë nga familjet e tyre dhe u vendosën, shumica e këtyre fëmijëve u dhunuan nga priftërinjtë, murgeshat dhe mësuesit e tjerë me dhunë fizike, seksuale dhe psikologjike.

Krahas abuzimeve të evidentuara nga Komisioni i së Vërtetës dhe Pajtimit i formuar në vitin 2010 në vend, u konstatua se mbi disa fëmijë janë kryer edhe eksperimente mjekësore.

Qeveria federale kanadeze u ka kërkuar zyrtarisht falje viktimave për atë që ndodhi në shkollat ​​e kishës me konvikt, ku mijëra fëmijë vdiqën nga uria, të ftohtit dhe sëmundjet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button