fbpx

Shefja e shëndetësisë së BE-së: Nuk e dimë nëse kjo është vala e fundit e Covid-19

Sipas Komisioneres së Shëndetësisë të BE-së, Stella Kyriakides, ndryshe nga vlerësimet nga pjesët e tjera të botës se po përballemi me betejën tonë të fundit me pandeminë me Omicron, Evropa ka një qasje më të kujdesshme. Të dhënat aktuale shkencore nuk mund të parashikojnë nëse kjo është vala e fundit e pandemisë, shkruan Euractiv, transmeton Portalb.mk.

“Ne kemi parë shumë kthesa gjatë gjithë kësaj pandemie. Pra, nuk do të bëj parashikime se kur dhe nëse kjo do të jetë vala e fundit apo jo. Ajo që ne dimë është se vaksinat nuk na kanë dështuar”, tha Stella Kyriakides.

Komisioneri i Qipros tha gjithashtu se opsioni i një vaksine të re që synon Omicron ose variante të shumta nuk mund të përjashtohet dhe shtoi se terapi të reja po vijnë.

Kyriakides tha se vaksinat mbrojnë, por nuk parandalojnë plotësisht infeksionin dhe transmetimin.

“Ne e dimë se në përgjithësi zvogëlon shanset për t’u infektuar dhe natyrisht kundër sëmundjeve serioze. Prandaj, unë besoj se ajo që duhet të kuptojmë është se Covidi nuk ka gjasa të zhduket vetvetiu. Dhe derisa të bëhet endemike në një fazë të caktuar, ne duhet të mbrojmë veten dhe të tjerët rreth nesh dhe përmes strategjive tona të vaksinimit”, tha ajo.

Duke iu referuar përhapjes së shpejtë të Omicronit, ajo tha se variantet janë një “kërcënim gjithnjë i pranishëm” për kthimin në normalitet dhe mund të ndryshojnë rrjedhën e pandemisë shumë shpejt. “Dhe për fat të keq, kjo është shumë e vështirë të parashikohet,” tha ajo.

Omicron nuk është një variant i butë

Kyriakides theksoi në mënyrë të përsëritur nevojën e vaksinimit edhe për të mbrojtur sistemet shëndetësore të Evropës pasi aktualisht po përballemi me një situatë me transmetueshmëri shumë të lartë të virusit.

“Omicron mund të jetë më i butë në lidhje me jondjeshmërinë e infeksioneve për individin, por në asnjë mënyrë nuk duhet të konsiderohet variant i butë. Ende mbetet një virus i rrezikshëm. Pesha e madhe e numrave që ne shohim është e mjaftueshme për të mposhtur potencialisht sistemet shëndetësore, “tha ajo.

Ajo shtoi se ka një rritje të shtrimeve në spital, për shembull, në Shtetet e Bashkuara me disa pacientë më të rinj dhe veçanërisht fëmijë që shtrihen në spitale.

Kyriakides përshkroi “situatë shumë shqetësuese” të nxitur nga një bashkëekzistencë e Omicron me Delta.

“Në funksion të rritjes së mprehtë që po shohim të rasteve, dhe siç parashikohet nga ECDC, ne presim të shohim një rritje të pranimeve në spitale në disa vende, veçanërisht në mesin e të pavaksinuarve dhe veçanërisht fëmijëve. Por dua të nënvizoj se në fakt kemi pasur stabilitet në shifra për gjashtë javë të shkallës së vdekjeve dhe të pranimeve në kujdesin intensiv”, shtoi ajo.

Më së shumti do të vuajnë të pavaksinuarit

Përafërsisht 70% e popullsisë së BE-së tani është plotësisht e vaksinuar, rreth 45% kanë marrë dozën përforcuese (booster) dhe pas miratimit të vaksinave pediatrike, 23% e atyre nën 18 vjeç janë vaksinuar pjesërisht.

Megjithatë, sipas Kyriakides, ne nuk kemi arritur ende një nivel mjaft të lartë të vaksinimit në të gjithë bllokun për të na mbrojtur.

“Po bëhet gjithashtu gjithnjë e më e qartë se shtetet anëtare që do të vuajnë më shumë janë ato që kanë shkallë më të ulët të vaksinimit,” paralajmëroi ajo.

Duke iu referuar pesë terapive Covid-19 tashmë të autorizuara, ajo tha se ato mund të bëjnë vërtet një ndryshim për ata që preken nga Covidi. Javën e ardhshme, Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) ka të ngjarë të miratojë Paxlovid nga Pfizer, ndërsa Molnupiravir nga Merck pritet në shkurt.

Megjithatë, ajo paralajmëroi se askush nuk duhet të mendojë të presë për një vaksinë ‘më të mirë’ Covid-19 në të ardhmen.

“Është thelbësore të vaksinohemi dhe të marrim dozën përforcuese (booster) tani. Dhe vaksina më e mirë është ajo që mund të marrim tani”.

Vaksinat adaptive në tryezë

E pyetur nga EURACTIV në lidhje me diskutimin e vazhdueshëm mbi një vaksinë të përshtatur për të synuar Omicron ose variante të shumta në mënyrë specifike, ajo tha se “asnjë opsion nuk duhet të përjashtohet”.

“Nëse kemi mësuar ndonjë gjë nga kjo pandemi, kurrë nuk duhet të thuash kurrë. Zhvillimi i rëndësishëm i vaksinës është vazhdimisht në zhvillim e sipër. Dhe nëse do të ketë një vendim përfundimtar se si duhet të përshtatet kjo, mund t’ju siguroj se EMA do ta miratojë atë sa më shpejt që të jetë e mundur dhe sapo të jenë marrë të dhënat e nevojshme.”

Ajo tha se sipas shkencës, tre dozat e vaksinës ofrojnë nivele të larta mbrojtjeje kundër shtrimit në spital dhe vdekjes.

“Dhe ndoshta tani është koha për të reflektuar nëse ata duhet të ndryshojnë përbërjen e vaksinave aktuale dhe të eksplorojnë opsione dhe alternativa të ndryshme në mënyrë që të kenë një vaksinë sa më të gjerë.”

“Pra, përsëri, të gjitha opsionet janë në tryezë. Rekomandimi për një përbërje të re vaksine do të marrë parasysh ndryshimin e pamjes epidemiologjike dhe nevojën e mundshme për përshtatje, ne do të jemi gati”, përfundoi ajo.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button