fbpx

Ish-kryeministrit çek Babish do t’i hiqet imuniteti

Komisioni i Imunitetit i ka rekomanduar parlamentit çek që t’i heqë imunitetin parlamentar ish-kryeministrit Andrej Babish. Nëse parlamenti ndjek rekomandimin, që ka shumë të ngjarë që Babish të përballet me ndjekjen penale për mashtrim të supozuar të subvencioneve të BE-së. Një votim për këtë çështje mund të bëhet javën e ardhshme, shkruan Reuters, transmeton Portalb.mk.

Pas humbjes në zgjedhjet parlamentare të tetorit, Babish u bë deputet i zakonshëm, por mbeti lider i ANO, partia më e fortë opozitare në parlamentin çek.

Pritet që vitin e ardhshëm Babish të kandidojë për president të Çekisë. Ndërsa disa anëtarë të ANO-s kanë shprehur tashmë mbështetjen e tyre për Babishin në zgjedhjet presidenciale, Babishi as e ka konfirmuar dhe as mohuar kandidaturën e tij.

Babishit i është hequr imuniteti parlamentar dy herë më parë, fillimisht në vitin 2017 dhe më pas në 2018 pas zgjedhjeve parlamentare. Policia ka rekomanduar vazhdimisht aktakuzën e Babishit.

Babish mund të paditet për përfshirje në rastin e ashtuquajtur “Foleja e Lejlekëve”. Foleja e Lejlekut ishte fillimisht pjesë e ish-holding “Agrofert” të Babishit, por për disa vite, ajo ndryshoi statusin e saj dhe u bë një shoqëri aksionare. Ajo mori një subvencion prej 2 milionë eurosh të BE-së, i projektuar për bizneset e vogla dhe të mesme gjatë kësaj periudhe. Pas nja dy vitesh, ajo u kthye në Holding Agrofert.

Si kryeministër, Babish ishte në mosmarrëveshje me Komisionin Evropian, auditorët e të cilit arritën në përfundimin se Babish ka një konflikt interesi për shkak të lidhjeve të tij të forta me Holding Agrofert. Babish aktualisht është i listuar si pronar përfitues i gjigantit agro-ushqimor në disa vende ku operon Agrofert, duke përfshirë Gjermaninë, Sllovakinë dhe Çekinë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button