fbpx

Studiuesit janë në zhvillim e sipër të “maskës biologjike” kundër infeksioneve Kovid

Një grup kërkimor në Universitetin e Helsinkit është në proces të zhvillimit të një inhibitori spërkatës intranazal që duhet të krijojë maskë biologjike dhe të bllokojë omikronin dhe variantet e tjera të COVID-19, raporton Euroactiv.

Rezultatet kanë qenë premtuese. Në një artikull të botuar në Research Square, ekipi hulumtues përshkruan se si një molekulë e re e njohur si TriSb92 neutralizon fuqishëm variantet e COVID, duke përfshirë Delta dhe Omicron.

Testet e kryera me minj kanë treguar se një dozë prej disa mikrogramësh neutralizon në mënyrë efikase variantet dhe mbron nga infeksioni COVID dhe sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes e njohur si SARS.

The researchers are adamant that the inhibitor has the potential to be a game-changer since its effects are immediate after dosage. A protection of around eight hours would enable safer travelling and access to work and hobbies and reduce the need for restrictive measures. Furthermore, it has not been ruled out that the molecule could also work post-infection by preventing the virus from multiplying itself.

Studiuesit janë të bindur se inhibitori ka potencialin të jetë një ndryshim i lojës, pasi efektet e tij janë të menjëhershme pas dozës. Për më tepër, nuk është përjashtuar që molekula të mund të funksionojë edhe pas infeksionit duke parandaluar që virusi të shumohet vetë.

E intervistuar nga Iltalehti, Anna Mäkelä, një studiuese në Departamentin e Virologjisë të Universitetit të Helsinkit, pranon se spraji i hundës i zhvilluar gjatë dy viteve të fundit ka një rrugë për të bërë përpara se të dalë në treg. Testet me njerëzit nuk kanë filluar ende. Nëse dhe kur produkti të dalë në farmaci, çmimi i tij duhet të jetë i arsyeshëm, falë kostove të ulëta të prodhimit.

Ekipi hulumtues ka theksuar se spërkatja nuk është një kurë mrekullie dhe nuk do të zëvendësojë vaksinat, por do të jetë vetëm plotësues.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button