fbpx

Dimri, pandemia dhe depresioni sezonal: Kombinimi është sfidues, ja si ta përballoni

Ditët janë të shkurtra, temperaturat të ulëta, ndërsa duket se po vjen koha kur depresioni sezonal “sulmon”, transmeton Panacea.mk.

Depresioni dimëror paraqet çrregullim sezonal të sjelljes. Ky çrregullim njihet mjekësisht dhe i referohet çrregullimeve të gjendjes shpirtërore, ndjekur nga depresioni i rastësishëm gjatë muajve të dimrit. Depresioni dimëror shfaqet në fund të vjeshtës ose dimrit, në shumicën e rasteve kalon rreth muajit shkurt, ndërsa emri i tij zyrtar është çrregullimi sezonal i disponimit.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e depresionit dimëror janë: jetesa në zona me mjegulla me pak ditë me diell, lidhja me shtëpinë ose hapësira të tjera të mbyllura, si dhe puna gjatë natës ose në turne të ndryshme.

COVID-19 DHE PANDEMIA: “RECETA PËR EPISODET DEPRESIVE DHE ANKTHIN”

Ekspertët thonë se ky dimër pandemik do të ndikojë në problemet e shumë njerëzve:

“Nëse tashmë ndiheni keq me pandeminë, kjo është një rrugë drejt depresionit për shumë njerëz”, tha psikologu Adam Borland.

KËSHILLA SI TË LUFKONI ÇRREGULLIMET AFEKTIVE SEZONALE DHE PANDEMINË

Nëse vuani nga një çrregullim sezonal, por jeni gjithashtu në ankth për shkak të pandemisë, ekspertët ofrojnë disa këshilla që do t’ju vijnë në ndihmë.

  • RUANI RUTINËN DITOR 

Është e rëndësishme të kesh një rutinë të përditshme, veçanërisht kur të pushtojnë emocionet, thotë Borland dhe shton: “Kjo u referohet qëllimeve të vogla për të cilat mund të përpiqesh çdo ditë. Pra, nëse zgjoheni menjëherë me ankth, mendoni të përqendroheni në ato detyra të vogla dhe se si i kryeni ato, anashkaloni atë. Kjo është ajo që bën një ndryshim të madh. Qëllimi mund të jetë shtrirja dhe praktikimi i frymëmarrjes për 10 minuta pas zgjimit. Siç mund ta shihni, kjo nuk është diçka e paarritshme, por mund t’ju ndihmojë të filloni ditën siç duhet.”

  • LËVIZNI 

Aktiviteti fizik është një formë e rëndësishme e shëndetit mendor, ndërsa eksperti shprehet se nuk do të thotë domosdoshmërisht të shkoni në palestër çdo ditë, por mund të ecni, kërceni ose ushtroni me video të shkurtra nga rrjetet sociale.

  • PRAKTIKONI MEDITIMIN

Një mënyrë e provuar për të qetësuar simptomat e depresionit dhe ankthit është meditimi i vetëdijshëm sepse ju ndihmon të përqendroheni në momentin, pa menduar të endeni nëpër disa ngjarje të së shkuarës. Nëse keni probleme me meditimin, këshillohet të filloni me hapa të vegjël dhe të filloni me ushtrimet e frymëmarrjes.

CILAT JANË SIMPTOMAT E DEPRESIONIT DIMËROR?

Shumica e njerëzve janë në humor të keq gjatë dimrit, por disa kanë edhe depresion të vërtetë me simptomat e mëposhtme:

  • i mërzitur për një kohë të gjatë ose apatik
  • përqendrim më i dobët,
  • humbje energjie,
  • çrregullime të gjumit, zakonisht në formën e një nevoje të shtuar për gjumë,
  • ulje e shoqërueshmërisë, ndjenja e vetmisë dhe braktisjes,
  • ulje e dëshirës seksuale dhe
  • dëshira e shtuar për ëmbëlsirat, veçanërisht në mbrëmje.

Nëse dyshoni për depresion, në çdo rast duhet të konsultoheni me një mjek dhe/ose psikoterapist. Në kombinim me trajtimin psikoterapeutik, personi mund t’i zvogëlojë ndjeshëm këto simptoma ose t’i eliminojë plotësisht. Në rast depresioni të përkohshëm, mund të përdorni disa teknika vetë-ndihmëse që kanë rezultuar të jenë efektive.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button