fbpx

Mjekët këshillojnë si të bëhet dallimi midis omikronit, ftohjes dhe gripit

Mjekët gjetën mënyrën më të lehtë për të dalluar simptomat e variantit omikron të koronavirusit, ftohjes së zakonshme dhe gripit, raporton Panacea. Varianti omikron i koronavirusit duket se po përhapet në të gjithë botën dhe fatkeqësisht në të njëjtën kohë me gripin dhe ftohjen, ndaj lind pyetja se si të dallohet se për cilën sëmundje bëhet fjalë sipas simptomave.

Dr. Abdul El-Sayed kohët e fundit u tha mediave amerikane se ekzistonte një mënyrë e thjeshtë për të dalluar simptomat. Ai ju këshillon të mendoni se me kë keni qenë në kontakt dhe nëse do të ishte një person që ka COVID-19, simptomat mund të jenë pikërisht ajo sëmundje. Humbja e nuhatjes dhe shijes janë simptoma specifike të kësaj sëmundjeje dhe shpesh mund të tregojnë se jeni të infektuar me koronavirus.

Varianti omicron shpesh mbart një dhimbje koke si simptomë.

Dr. Lisa Barrett, specialiste e sëmundjeve infektive në Kanada, thotë se përveç këshillave të Dr. Abdul dhe testit COVID, mund të zbulojë nëse është ftohje apo kovid.

Pasi të filloni të ndjeni simptomat, duhet të izoloheni dhe të bëni disa teste. Mos i bëni analizat sapo të vini re simptomat, por të nesërmen.

Nuk jeni të vetmit nëse jeni të hutuar për shfaqjen e simptomave të COVID-19 ose ftohjen e zakonshme, pasi varianti omicron është shumë i ngjashëm me simptomat e ftohjes së zakonshme. Pse? Në dhjetor, shkencëtarët publikuan rezultatet e një studimi që tregon se omicron ka një përbërje gjenetike të ngjashme me ftohjen e zakonshme.

Në fakt, omicron mund ta “mbledhë” atë ngjashmëri nga dikush që ishte me grip, thuhet në deklaratë.

A ËSHTË VARIANT I RI OMICRON MË INFEKTIV DHE / OSE MË SHUMË NGA VARIANTET TJERA DERI MË TENI?

Vlerësohet se varianti delta është rreth 40% më infektiv se varianti alfa, por duke pasur parasysh se varianti alfa është rreth 50% më infektiv se varianti origjinal, kjo do të thotë se delta është dy herë më infektiv se variant i vuhanit.

Fatkeqësisht, të dhënat e fundit tregojnë se omicron është rreth dy herë më infektues se delta, gjë që është shkak për t’u shqetësuar. Për shkak të mutacioneve të shumta, u spekulua se numri i saktë i mutacioneve mund të zvogëlojë fuqinë e virusit, pra aftësinë e tij për t’u transmetuar dhe përhapur.

Lajmi i mirë është se ky variant, pavarësisht shpejtësisë së përhapjes, shkakton vetëm simptoma të lehta ose infeksione asimptomatike.

Asnjë nga variantet e njohura të SARS-CoV-2 nuk është vërtetuar të jetë më virulent dhe asnjëri prej tyre nuk është përfshirë në kategorinë e varianteve me pasoja të larta sipas ndarjes së varianteve të SARS-CoV-2 të publikuar nga Qendra për kontrollin dhe parandalimin e Sëmundjeve në SHBA (CDC).

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button