fbpx

Flurona, kur koronavirusi dhe virusi i gripit shfaqen në trup në të njëjtën kohë – ja cilat janë simptomat

Kur koronavirusi dhe virusi i gripit të shfaqen në trup në të njëjtën kohë, bëhet fjalë për një sëmundje të quajtur flurona. Për një rast të tillë në vend deri më tani nuk ka informacione, ndonëse raste të tilla tashmë janë raportuar në lagje, shkruan Panacea.

Si gripi ashtu edhe COVID-19 janë sëmundje që sulmojnë sistemin e frymëmarrjes dhe kanë simptoma të ngjashme. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, simptomat si të gripit ashtu edhe të COVID-19 janë të ndryshme nga personi në person, por ekziston një grup simptomash të njëjta që vërehen te pacientët. Ata janë:

  • Humbje të ndjenjës së nuhatjes dhe shijes
  • Temperaturë e lartë trupore
  • Kollitje
  • Vështirësi me frymëmarrjen
  • Humbje e oreksit
  • Dhimbje të vazhdueshme në gjoks

OBSH thotë se simptomat e lehta të fluronës mund të trajtohen në shtëpi dhe se nuk ka nevojë për shtrimin në spital. Sigurisht, ka simptoma më të rënda të fluronës, ndërsa këto mund të përfshijnë pneumoni, miokardit dhe inflamacion të muskulit të zemrës.

Mjekët aktualisht janë në panik për shkak të shpërthimit të virusit të gripit, ndërkohë që pandemia me COVID-19 është ende e furishme dhe situata është e tillë që duhet të kemi kujdes që të mos infektohemi nga të dy viruset në të njëjtën kohë.

“Është e vërtetë që mund të infektoheni nga të dy viruset në të njëjtën kohë, gjë që mund të jetë katastrofike për sistemin imunitar”, thekson Dr. Adrian Burroughs.

Një situatë e tillë mund të dobësojë organizmin dhe mund të bëhet jashtëzakonisht i ndjeshëm ndaj infeksioneve. COVID-19 dhe gripi mund të pushtojnë mushkëritë dhe të shkaktojnë pneumoni dhe probleme serioze të frymëmarrjes, sqarojnë nga Qendra për kontrollin dhe parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Është shumë herët për të kuptuar se sa ndikim negativ mund të ketë infeksion paralel në krahasim me atë kur një person ka vetëm një sëmundje, por Dr. Michael Matthews, profesor i mjekësisë, beson se ka një shans më të madh që të zhvillohet inflamacioni i mushkërive nëse personi ka grip dhe COVID-19.

SI TA KUPTONI NËSE ËSHTË GRIP OSE KOVID – OSE FLURONA?

Simptomat e gripit dhe COVID-19 janë të ngjashme, ato mund të shkaktojnë ethe, kollitje, vështirësi në frymëmarrje, dhimbje të fytit dhe dhimbje të trupit.

Por ndryshe nga gripi, COVID-19 mund të shkaktojë humbje të nuhatjes dhe shijes, ndërsa shumëkush nuk do t’i vë re simptomat. Mënyra më e mirë për të zbuluar sëmundjen është padyshim testimi.

SI TË SHMANGNI TË DYJA VIRUSET?

Mbajtja e maskës dhe shmangia e turmave është mënyra më e mirë, ekspertët vazhdojnë ta theksojnë, ndërsa në këtë situatë mund të nënkuptojë mbrojtje të dyfishtë. Pikërisht për shkak të distancës së mbajtjes së maskave, vendet raportojnë gjithashtu një numër të reduktuar të pacientëve me grip, sepse masat që përdorim për t’u mbrojtur nga COVID-19 ndihmojnë edhe në mbrojtjen nga gripi.

Sipas raportit të fundit të disponueshëm të Institutit të Shëndetit Publik të RMV, gjatë javës së 51-të të vitit 2021 (20-26.12.2021) janë raportuar 361 raste të raportimeve në grup me sëmundje të gripit/sëmundjeve të ngjashme me gripin. Gjatë javës së 51-të raportuese, në laboratorin e virologjisë të ISHP-së kanë mbërritur 444 materiale për testimin laboratorik të gripit, nga të cilat 2 nga mbikqyrja SARI, të testuara paralelisht për gripin dhe COVID-19. Pra, nga mbikëqyrja rutinore janë zbuluar 48 (10.8%) raste pozitive, prej të cilave 46 ishin të influencës A/H3 dhe dy të influencës A të pazëvendësuara. Incidenca e raportuar është nën kufirin javor të aktivitetit sezonal të virusit të influencës (I = 30,9/100.000), pra ende nuk është arritur pragu i hyrjes në sezonin e gripit, informojnë nga Instituti.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button