fbpx

Partitë e koalicionit qeverisës të Bullgarisë u distancuan nga propozimet e Sllavi Trifonov

Tre partitë në koalicionin qeverisës – Vazhdojmë me ndryshimet, BSP dhe Bullgaria Demokratike, ndryshojnë shumë nga qëndrimi i liderit të “Ka një popull të tillë” Slavi Trifonov për marrëdhëniet e Bullgarisë me Maqedoninë e Veriut, shkruan BGNES, transmeton Portalb.mk.

Në postimin e tij të djeshëm, Trifonov e lidhi fillimin e negociatave për anëtarësimin e RMV-së në BE me heqjen e vizave nga SHBA-ja dhe hyrjen e Bullgarisë në Shengen.

Andrej Gjurov, kryetar i “Vazhdojmë të ndryshojmë”, tha se Bullgaria ka një qëndrim të qartë për marrëdhëniet me RMV-në.

“Qëndrimi ynë për RMV-në është shumë i qartë. Ne kemi një strategji se si t’i zhvillojmë bisedimet – t’i zhvillojmë ato në një nivel shumë më intensiv, më të gjerë, dhe jo vetëm në drejtim të së kaluarës historike. Dhe kështu ato ndihmojnë në afrimin e pozicioneve tona në përputhje me Marrëveshjen e Miqësisë dhe Fqinjësisë së Mirë të vitit 2017. Ky është qëndrimi i koalicionit “Vazhdojmë të ndryshojmë”. Këto gjëra nuk duhet të lidhen me njëra-tjetrën. Kjo nuk funksionon në nivel ndërkombëtar, të lidhim një vendim me një tjetër”, tha Gjurov për Nova TV.

Komentin e Trifonovit e vlerësoi si ironi të veçantë, bashkëkryetari i “Bullgarisë Demokratike” Atanas Atanasov. Sipas tij, heqja e vizave për SHBA-në është e parëndësishme dhe gjërat nuk duhet të vendosen në atë mënyrë, por ai në përgjithësi nuk sheh asgjë të keqe në deklaratën e Trifonovit.

“Anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në BE është një çështje e rëndësishme për Bullgarinë. Ne duhet ta marrim seriozisht këtë çështje dhe të mbrojmë interesat tona kombëtare. Le të zbatojmë marrëveshjet, tha Atanasov, duke theksuar se “Bullgaria Demokratike” nuk e mbështet idenë e liderit të “Ka një popull të tillë”.

Deklarata e Trifonovit është distancuar edhe nga nënkryetari i Kuvendit Kombëtar dhe ish-ministër i Punëve të Jashtme Kristian Vigenin, i cili ka bërë thirrje për respektimin e marrëveshjes së koalicionit.

“Marrëveshja për koalicion ndërmjet PP, BSP, ITN dhe DB ka një qëndrim të qartë për perspektivën evropiane të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Kjo temë mbetet një nga sfidat më të mëdha për Bullgarinë dhe Qeverinë në fushën e politikës së jashtme dhe evropiane. Mbajtja e një marrëveshjeje të gjerë politike dhe bashkëpunimi midis institucioneve është çelësi për mbrojtjen me sukses të interesit bullgar,” tha Vigenin.

Sipas tij, KSNS e thirrur nga presidenti është një mundësi e mirë për të marrë informacione të përditësuara dhe për të ndarë pikëpamjet politike për hapat përpara.

“Çdo fjalë është e rëndësishme, kështu që shpresoj që deklaratat e improvizuara në fazën paraprake do të minimizohen në mënyrë që të mos krijohet një imazh i rremë i çarjeve në pozicionin bullgar apo midis partnerëve të koalicionit,” tha Vigenin.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button