Nga janari, nxënëset e shkollave të mesme në Shkup do të marrin produkte menstruale falas

Në seancën e djeshme të Këshillit të Qytetit të Shkupit, pas propozim-amandamentit nga ana e këshilltares Teodora Kërstevska, nga buxheti i qytetit u votuan 2.000.000 denarë, të cilat do të përdoren për sigurimin e produkteve menstruale falas për shkollat ​​e mesme, transmeton Portalb.mk.

“Nga janari i vitit 2022 çdo vajzë do të mund të funksionojë normalisht gjatë ciklit menstrual”, ka shkruar Kërstevska në profilin e saj në Facebook.

Ajo shtoi se edhe pse është e lumtur që ka arritur të sigurojë fonde për ofrimin e produkteve higjienike falas për vajzat, ka mbetur e habitur pasi amandamentet me të cilët kërkoi subvencione për të vizituar ngjarjet kulturore (teatër, balet, filarmonikë, muze) për të rinjtë nga kategoritë vulnerabël të shoqërisë, si dhe instalimi i paneleve diellore në çatitë e shkollave të mesme dhe fasadat me efikasitet energjetik, me të cilat çdo shkollë, në vit do të kursejë 10.000 euro duke prodhuar energjinë e saj nuk u pranuan.

Vendimi për të ofruar produkte menstruale falas për nxënëset e shkollave të mesme vjen pas një studimi të “E dreja menstruale” të publikuar muajin e kaluar nga aktiviste për të drejtat e grave nga “Tiiiit!” Inc “dhe” Reactor – kërkime në aksion.

Të dhënat e hulumtimit treguan se 81% e nxënësve të shkollave të mesme konsiderojnë se në shkolla duhet të ketë produkte higjienike menstruale falas. Gjithashtu, 79% e të anketuarve janë përgjigjur se në shkollat e tyre nuk ka gjithmonë sapun apo letër higjienike. Një e pesta thanë se nuk kanë as çezmë për të larë duart në tualete.

Rreth 65% e të anketuarve në anketë janë përgjigjur se në shkollën e tyre nuk ka pasur asnjëherë ligjëratë apo bisedë për kushtet e mbajtjes së higjienës menstruale.

Sipas përllogaritjeve të hulumtimit, sigurimi i produkteve falas të higjienës menstruale do të kushtonte diçka pak më shumë se 0.08 për qind të totalit të shpenzimeve të buxhetit të shtetit për vitin 2021.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button