fbpx

Dhjetë ngjarjet më ekstreme të motit në botë në vitin 2021

Dhjetë ngjarjet më ekstreme të motit në botë në vitin 2021 u nxitën nga ndryshimet klimatike dhe shkaktuan një dëm prej 170.3 miliardë dollarësh. Sipas një studimi të ri, uragani vdekjeprurës Ida që goditi SHBA-në ishte më i kushtueshmi, shkruan AXIOS, transmeton Portalb.

Sipas studimit nga shoqata bamirëse e Mbretërisë së Bashkuar Christian Aid secila nga 10 ngjarjet më shkatërruese të motit shkaktoi të paktën 1.5 miliardë dollarë dëme, ndërsa Ida kushtoi 65 miliardë dollarë.

“Shumica e këtyre vlerësimeve bazohen vetëm në humbjet e siguruara, që do të thotë se kostot e vërteta financiare ka të ngjarë të jenë edhe më të larta,” sipas një deklarate që shoqëron studimin, botuar më 27 dhjetor.

Christian Aid vë në dukje se kompania e sigurimeve, Aon ka paralajmëruar se viti 2021 është e gjashta herë që katastrofat natyrore globale kanë kushtuar më shumë se 100 miliardë dollarë.

“Kostot e ndryshimeve klimatike kanë qenë të rënda këtë vit, si në aspektin e humbjeve financiare të tmerrshme, por edhe në vdekjen e njerëzve në mbarë botën. Qofshin stuhi dhe përmbytje në disa nga vendet më të pasura të botës apo thatësira dhe valë të nxehti në disa nga më të varfrit, kriza klimatike goditi rëndë në vitin 2021,” tha autori i raportit Kat Kramer, drejtuese e politikës klimatike të Christian Aid. , në një deklaratë.

Ngjarjet më të kushtueshme të motit të vitit 2021, sipas Christian Aid janë:

Uragani Ida – 65 miliardë dollarë.
Përmbytjet evropiane – 43 miliardë dollarë.
Stuhia e dimrit në Teksas – 23 miliardë dollarë.
Përmbytjet në Henan (Kinë) – 17.6 miliardë dollarë.
Përmbytjet në Kolumbinë Britanike – 7.5 miliardë dollarë.
“Vala e ftohtë” e Francës – 5.6 miliardë dollarë.
Cikloni Yaas (Indi, Bangladesh) – 3 miliardë dollarë
Përmbytjet australiane – 2.1 miliardë dollarë.
Tajfuni In-fa (Kinë, Filipine, Japoni) – 2 miliardë dollarë.
Cikloni Tauktae (Indi, Sri Lanka, Maldive) – 1.5 miliardë dollarë.

Kostot financiare janë zakonisht më të larta në vendet më të pasura, sepse ato kanë vlera më të larta të pronës dhe mund të përballojnë sigurimin, sipas raportit. Por, disa nga ngjarjet më shkatërruese të motit ekstrem në 2021 goditën vendet më të varfra.

Këto ngjarje ekstreme të motit kanë shkaktuar vuajtje të rënda njerëzore nga pasiguria ushqimore, thatësira dhe ngjarje të tjera të lidhura që shkaktojnë zhvendosje masive dhe humbje jetësh.

Ngjarjet ekstreme të motit janë mënyra më e qartë se si ne po e ndiejmë ndryshimin e klimës në jetën tonë të përditshme — dhe ato të këtij viti janë një pamje paraprake e kohërave edhe më të trazuara, vërejnë Andrew Freedman dhe Kia Kokalitcheva nga Axios.

Një studim i Panelit Ndërqeveritar të OKB-së për Ndryshimet Klimatike (IPCC) këtë vit zbuloi një lidhje “të paqartë” midis ngrohjes globale të shkaktuar nga njeriu dhe motit ekstrem.

Samiti i klimës COP26 në Glasgow, Skoci, krijoi shumë tituj, por pa shkurtime konkrete të emetimeve dhe mbështetje financiare bota do të vazhdojë të vuajë, thuhet në raportin e Christian Aid.

“Një lëshim i dukshëm nga rezultati në Glasgow ishte një fond për t’u marrë me humbjen dhe dëmin e përhershëm të shkaktuar nga ndryshimet klimatike. Kjo është një çështje që do të duhet të adresohet në COP27 në Egjipt në 2022. Kramer vuri në dukje “është e qartë se bota nuk është në rrugën e duhur për të siguruar një të ardhme të sigurt dhe të begatë”. shkruhet në studimin.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button