fbpx

Pasojat politike të politikave ekonomike të Erdoganit

Lira turke shënoi një rënie rekord të kohëve të fundit kundrejt valutave të huaja pas vendimit të Bankës Qendrore për të vazhduar uljen e normës së interesit në vend sipas vizionit të Presidentit Erdogan.

Përkeqësimi i ndjeshëm i vlerës së monedhës vendase, ndonëse i atribuohet relativisht vendimit të fundit të Bankës Qendrore, por ndezi polemika të mëdha brenda dhe rreth Turqisë, veçanërisht në lidhje me pasojat e mundshme politike të politikës monetare të Turqisë dhe konkretisht në lidhje me zgjedhjet e ardhshme.

Dallimi i Erdoganit në lidhje me normën e interesit nuk kufizohet vetëm tek kundërshtarët, por shtrihet edhe tek disa prej atyre që janë të lidhur me qeverinë dhe partinë në pushtet, siç janë guvernatorët e Bankës Qendrore të emëruar nga vetë Presidenti. Për këtë mosmarrëveshje, tre guvernatorët kanë pasur sukses në këtë pozicion në më pak se një vit.

Vizioni i Erdoganit

Presidenti turk nuk pajtohet me shumë ekonomistë, akademikë dhe politikanë në qasjen ndaj trajtimit të inflacionit në vend.

Ata theksojnë se mjeti më efektiv përballë inflacionit të lartë është rritja e normës së interesit për të stabilizuar kursin e këmbimit, si dhe rritje në çmimet e mallrave dhe shërbimeve në vend. Nga ana tjetër, Erdogani thotë se kjo do të çonte drejt një stagnimi ekonomik dhe një ngadalësim të prodhimit.

Vizioni i presidentit turk bazohet në nevojën për të ulur normën shumë të lartë të interesit në Turqi, kohët e fundit krahasuar me ekonomitë e zhvilluara dhe ato në zhvillim, për të inkurajuar biznesmenët dhe investitorët që të përdorin kredi me interes më të ulët dhe në këtë mënyrë të operojnë sektorët e prodhimit dhe eksportit dhe të reduktojnë papunësinë dhe shpenzimet tjera bankare.

Përkrahësit e këtij vizioni duket se e kuptojnë se këto rezultate pozitive priten në afat të mesëm, ndërkohë që në të ardhmen e afërt do të dëshmojnë efektet anësore të uljes së normës së interesit, ku kryesorja është zhvlerësimi i lirës, ​​rritja e çmimeve, etj.

Presidenti turk konfirmoi këmbënguljen e tij për këtë vizion në një fjalim në bllokun parlamentar të partisë së tij, kur tha: “Unë nuk do të shkoj në të njëjtën mënyrë me kolegët që mbrojnë interesat.”

Shkaqet politike

Sipas raporteve financiare, lira turke ka humbur 30% të vlerës së saj që nga fillimi i këtij nëntori dhe 60% në bazë vjetore, si dhe duket se sipas të dhënave aktuale dhe planit të Bankës Qendrore për të vazhduar uljen e interesit, ajo nuk ka arritur ende vlerën e saj më të ulët.

Vlerësimi i pasojave politike të zhvillimeve të fundit financiare dhe ekonomike nxit një kërkim të arsyeve politike për realitetin aktual të ekonomisë turke, sepse përveç shumë arsyeve dhe faktorëve financiarë dhe ekonomikë që kontribuan në këtë – duke përfshirë shfaqjen dhe shkaqe afatgjata të brendshme dhe të jashtme – ka arsye politike që kanë pasur edhe një kontribut.

Në radhë të parë, politika e jashtme turke ka ndryshuar vitet e fundit dhe Ankaraja nuk është më në marrëdhënie të mira diplomatike me Shtetet e Bashkuara, Bashkimin Evropian, madje edhe NATO-n, anëtare e së cilës është, gjë që i ka shtuar presionet e aktoréve té jashtém drejt Turqisë.

Nga ana tjetër, Turqia është përfshirë më shumë në çështjet dhe konfliktet rajonale, përfshirë konfliktet e armatosura, veçanërisht në Siri, Irak, Libi dhe Kaukaz, një angazhim që sigurisht ka një kosto ekonomike.

Nga këndvështrimi i tretë, ka diçka që lidhet me politikën e brendshme apo me mënyrën se si të drejtohet ekonomia. Problemet strukturore të cilave u referohen ekonomistët dhe që qeveria nuk i mohon, janë afatgjate dhe nuk janë të ditëve të sotme. Prandaj, ka një përgjegjësi që bie mbi supet e qeverive të njëpasnjëshme që nuk kanë gjetur ende një zgjidhje të qëndrueshme për presionet e jashtme, pasi qé manipulimet dhe spekulimet nuk ikin, kështu që qeveritë duhet të marrin masat dhe reformat të cilat e imunizojnë ekonominë ndaj tij.

Së fundi, në të njëjtin qëllim janë edhe mënyra e menaxhimit të dosjes financiare, marrëdhënia me Bankën Qendrore dhe diskursi i miratuar. Ndryshimet e sipërpërmendura në vizionin me Bankën Qendrore, shkarkimi i guvernatorit të saj më shumë se një herë dhe luhatja e politikave financiare midis rritjes dhe uljes së normave të interesit në përmasa të mëdha, janë të gjitha çështje që lidhen me menaxhimin dhe hedhin hije mbi besimin në politikën monetare dhe financiare, aftësinë për të parashikuar të ardhmen, duke nxitur kështu investimet.

Pasojat politike

Vlerësimet ishin të ndryshme në lidhje me përkeqësimin e madh dhe të shpejtë të lirës pas vendimit për uljen e interesit dhe megjithëse rënia ishte një çështje e dukshme pas vendimit, shkalla e përkeqësimit dhe periudha kohore gjatë së cilës ndodhi ishin të jashtëzakonshme, gjë që nxiti vlerësime të ndryshme mes narrativës së manipulimit dhe këmbimit sipas vlerave joreale, siç thuhet në deklaratën e Bankës Qendrore. Opozita foli për panik dhe mosbesim ndaj monedhës vendase dhe shumë investitorë dhe qytetarë iu drejtuan “dollarizimit” në sasi të mëdha.

Pasojat politike të zhvillimeve financiare nuk vonuan, pasi partitë opozitare e modifikuan retorikën e tyre nga thirrje për zgjedhje “të parakohshme” në presione për zgjedhje “të menjëhershme”, duke fajësuar presidencën për atë që ndodhi pasi e vendosi në kontekstin e keqmenaxhimit. dhe dështimit të qeverisë.

Edhe një numër i vogël i përkrahësve të Partisë Republikane Popullore (CHP) në opozitë, dolën duke kërkuar dorëheqjen e qeverisë dhe mbajtjen e zgjedhjeve. Kështu që, zhvillimet financiare dhe ekonomike gjatë ditëve në vijim do të jenë një faktor përcaktues në masën e opozitës, gatishmëria për të përdorur rrugën për t’i bërë presion qeverisë dhe koalicionit publik për të bërë zgjedhje të parakohshme.

Si përfundim, sa i përket të lartpërmendurës, zgjedhjet e ardhshme do të jenë më të vështira për Erdoganin dhe Partinë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti) sesa ato të mëparshmet. Për këtë arsye, duhet më shumë kujdes në menaxhimin e krizës financiare në veçanti, për të mos qenë një faktor shtesë në dobësimin e mundësive në zgjedhjet e ardhshme.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shiko edhe
Close
Back to top button