fbpx

Presidenti shqiptar mirëpriti qëndrimin e Bullgarisë për anëtarësimin në BE

Presidenti i Shqipërisë Ilir Meta ka përshëndetur propozimin e Bullgarisë që rruga e anëtarësimit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut në BE të shkëputet, duke i lejuar Shqipërisë të përparojë.

Rruga e Shqipërisë në BE ka qenë e lidhur me atë të Maqedonisë së Veriut. Kjo do të thoshte se vetoja e Bullgarisë ndaj kësaj të fundit për çështjet e kulturës, të drejtave të njeriut dhe gjuhës rezultoi që Shqipëria të dështonte në takimin e parë ndërqeveritar, duke shënuar fillimin zyrtar të negociatave, pavarësisht se mori dritën jeshile nga të 27 vendet anëtare.

Javën e kaluar, ambasadori bullgar i BE-së Rumen Aleksandrov tha se vendi i tij nuk do të heqë veton ndaj Maqedonisë së Veriut, por se Shqipëria duhet të shkëputet dhe të vlerësohet në mënyrë të pavarur.

Përveç kësaj, ai tha se Bullgaria kishte bërë disa propozime se si Maqedonia e Veriut mund ta zbuste situatën, duke përfshirë zbatimin e një traktati miqësie midis të dyve.

Meta ka reaguar ndaj propozimit të Bullgarisë, duke thënë: “Unë mirëpres qëndrimin e Bullgarisë që propozon fillimin sa më të shpejtë të negociatave të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian”.

Ai shtoi se është i bindur se Maqedonia e Veriut ka bërë “përparim të jashtëzakonshëm në zbatimin e reformave dhe arritjen e marrëveshjeve historike si ajo e Prespës”.

“Përshëndes qëndrimin dinjitoz të autoriteteve maqedonase për të vazhduar të palëkundur në kursin pro-evropian të reformave që u shërbejnë qytetarëve dhe aspiratës për anëtarësim në BE”, përfundoi ai.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button