Dimitrova: Edhe nëse Bullgaria formon qeveri deri më 14 dhjetor, RMV-ja nuk do të jetë e para në agjendë

Sipas Tonja Dimitrovas, gazetare e Radios Kombëtare Bullgare, afati i parë i përmendur për formimin e qeverisë bullgare është 25 dhjetori. Përfaqësuesit e katër partnerëve potencialë sot do të diskutojnë për politikën e jashtme, përfshirë Maqedoninë e Veriut, transmeton 360 Shkallë.

Sipas gazetares Dimitrova, afati i parë për formimin e qeverisë në Bullgari që e përmendin disa nga partnerët e mundshëm të koalicionit janë Krishtlindjet (25 dhjetor), në kontekstin e dilemave nëse do të zhbllokohet integrimi evropian i Maqedonisë së Veriut në Këshillin e Çështjeve të Përgjithshme të BE-së më 14 dhjetor.

Sipas Dimitrovës, edhe nëse Bullgaria formon qeveri të re deri më 14 dhjetor, Maqedonia e Veriut nuk do të jetë gjëja e parë me të cilën do të merren autoritetet e reja.

“Së pari duhet të votohet në Kuvend buxheti për vitin e ardhshëm. Është e rëndësishme të theksohet se ka vullnet politik, po kërkohet një mënyrë për të gjetur gjuhën e përbashkët midis vijave të kuqe të Shkupit dhe Sofjes, por ka një konsensus në shoqërinë bullgare për Maqedoninë e Veriut. Bullgarët mbështesin qëndrimin aktual derisa të sqarohen çështjet e diskutueshme, ne nuk duhet të heqim veton ndaj Republikës së Maqedonisë së Veriut. Për të ndryshuar atë konsensus social, bullgarët duhet të shohin disa aktivitete si nga autoritetet në Shkup ashtu edhe nga Maqedonia e Veriut. Duhet të biem dakord që është një proces, nuk bëhet fjalë për një apo dy javë.” tha Dimitrova për emisionin 360 Shkallë.

Sot janë pesë panelet e fundit publike të negociatave për formimin e qeverisë që do të fokusohet në financat dhe politikën ndërkombëtare, diçka që prek edhe Republikën e Maqedonisë së Veriut.

“Pritet të jetë lajmi kryesor i atij diskutimi online mes katër palëve. Të gjithë sytë janë mbi ju. Se cilat janë qëndrimet bazë të katër partive do të shohim pas zgjedhjeve. Ne e dimë se cilat janë ato qëndrime nga deklaratat e deritanishme. E dimë qëndrimin e Koalicionit “Ndryshimi vazhdon”, i cili ka idenë e krijimit të grupeve punuese mes Sofjes dhe Shkupit, ngjashëm me komisionin e përbashkët për histori, i cili do të fokusohej në bashkëpunim në fusha të tjera, si infrastrukturë, kulturë, arsim, shkencë etj. Ne e dimë edhe pozicionin e “Bullgarisë Demokratike”, e cila gjithashtu dëshiron që fokusi të zhvendoset jo vetëm në historinë e përbashkët, por edhe në bashkëpunim në fusha të tjera. Pozicionet më të forta mbeten partitë “Ka popull të tillë” dhe më BSP. E dini, ata kanë një qëndrim të prerë atje se nuk duhet bërë asnjë lëshim nga interesat kombëtare të Bullgarisë, diçka që mbështetet nga tre palët e tjera në negociata. Asnjë prej tyre nuk dëshiron të devijojë nga interesat kombëtare dhe do të shohim shumë shpejt nëse do të zgjerohet korniza e dialogut.” tha Dimitrova.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button