fbpx

RMV, hekurudha me 6.3 milionë euro nga buxheti në 2022 do të mbulojë humbjet, studentët presin bileta falas

Në Propozim-buxhetin e shtetit për vitin 2022, të cilin momentalisht e shqyrton komisioni në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë, si subvencione shtetërore janë paraparë 390 milionë denarë (rreth 6,3 milionë euro) për kompensimin e shërbimeve me interes publik për transportin e udhëtarëve hekurudhor, shkruan Meta, transmeton Portalb.mk.

Vitin e ardhshëm, këto mjete do të mbulojnë humbjet e kompanisë shtetërore Hekurudhat e RMV-Transport në trafikun e trenave në trafikun hekurudhor të pasagjerëve. Mjetet e akorduara janë pothuajse identike me vitet e kaluara dhe synojnë kryesisht financimin e udhëtimit falas me tren për kategori të ndryshme pasagjerësh – studentë, gjimnazistë, të rinj deri në 27 vjeç dhe pensionistë.

Megjithatë, për të dytin vit radhazi, dhënia e subvencioneve për Hekurudhat e RMV-Transport vazhdon, pa faktin se në realitet funksionojnë biletat falas për udhëtimin me tren. Këto përfitime u shfuqizuan me fillimin e pandemisë kovid-19 në mars 2020. Ndërkaq, trenat e udhëtarëve janë gjysmë bosh, ndërsa në tremujorin e tretë të këtij viti janë transportuar vetëm 66 mijë pasagjerë, që është më pak se periudha korrik-shtator 2020, tregojnë të dhënat e Entit Shtetëror të Statistikave.

Ndërprerja e biletave falas të trenit prek më shumë studentët, pasi shumica e universiteteve në vend kanë futur mësime të kombinuara gjatë semestrit dimëror të vitit akademik duke zhvilluar ushtrime me prezencë fizike, por disa nga fakultetet kanë ligjërata me prezencë të plotë fizike. Kjo do të thotë se lëvizshmëria e studentëve është shumë më e lartë në krahasim me vitin e kaluar, kur ata ndiqnin mësimet onlajn dhe detyrohen të paguajnë biletat.

Meta.mk nuk ka marrë përgjigje, nga Hekurudhat e RMV-Transport, në pyetjet se kur do të rikthehen biletat falas të trenit për studentët dhe gjimnazistët. Ministria e Transportit dhe Lidhjeve nuk ka dhënë ende detaje për publikun se kur mund të rikthehet ky lehtësim.

Meta.mk javën e kaluar ka biseduar me përfaqësues të Parlamenteve Studentore Universitare (PSU) në Universitetin “St. “Kiril dhe Metodius” (UKIM) dhe Universiteti “Goce Dellçev” (UGD), të cilët duan t’u kthehen studentëve biletat falas të trenit.

Ndryshe nga kategoritë e tjera të qytetarëve që përdornin më parë biletat falas, studentët dhe gjimnazistët janë të vetmit që detyrohen të udhëtojnë për në fakultet apo shkollë. Gjithashtu, për të ruajtur kuotën shtetërore për studime, studentët nuk lejohen të punojnë gjatë shkollimit.

Kryetarja e PSU në UKIM Eva Cvetkovska na tha se studentët janë në gjendje të palakmueshme financiare, andaj propozojnë me rikthimin e biletave falas të trenit, katër të enjtet falas gjatë një muaji të shpërndahen në 2 fundjava shtesë që deri më tani. nuk ishin falas, gjegjësisht studentët mund të merrnin të drejtën e transportit falas me tren çdo fundjavë të muajit.

“Më 12 korrik 2021 mbajtëm takim me ministrin e Transportit dhe Lidhjeve, Blagoj Boçvarski, ku e paraqitëm kërkesën tonë dhe e shpjeguam idenë tonë, por fatkeqësisht përgjigja ka qenë se për vitin 2021 tashmë ka kaluar rebalanci i buxhetit, por që do ta kanë parasysh kur të përgatisim buxhetin për vitin 2022”, theksoi kryetarja Eva Cvetkovska.

Për liderët e studentëve është e paarsyeshme dhe absurde hapja e diskove në vend, ndërkohë që studentët nuk mund të ushtrojnë të drejtën e transportit falas me tren, me pretekstin e virusit korona.

Para marsit 2020, të gjithë të rinjtë deri në moshën 27 vjeç kishin të drejtë të përdornin bileta treni falas për udhëtimin e trenit të pasagjerëve në çdo destinacion, çdo fundjavë të parë dhe të tretë të muajit. Përveç kësaj, studentët kishin të drejtë për udhëtim falas me tren çdo të enjte, ndërsa nxënësit e shkollave të mesme në vend mund të udhëtonin me tren falas çdo të mërkurë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button