fbpx

Kopshti Botanik FSHN është vendi ku do të mund të shihen bimët më të rralla endemike në vend

Bimët tropikale, kaktusët, palmat, bimët dhe shkurret e drunjta aziatike, disa të vjetra edhe shtatë dekada, janë objektivi i Kopshtit Botanik që ekziston brenda Fakultetit të Shkencave të Natyrore dhe tl Matematikës. Më shumë se 500 bimë dhe rreth 300 pemë dhe shkurre rriten në një sipërfaqe prej mbi pesë hektarësh, nga e gjithë bota, si dhe shumë endemike dhe të rralla, karakteristike vetëm për nën qiellin tonë, shkruan Meta, transmeton Portalb.mk.

Kopshti botanik feston këto ditë jubileun e shtatë dekadave të punës. Planet janë që kopshti, përveç karakterit edukativ, të zhvillojë edhe potencialin turistik. Atë e vizitojnë nxënës dhe studentë, të cilët punojnë në punëtori dhe projekte edukative dhe do të ishte mirë, duke e zgjeruar, rregulluar dhe rrethuar hapësirën, të bëhet atraksion turistik.

“Po e rikthejmë shkëlqimin e kopshtit botanik, siç ndodhi disa dekada më parë. Kemi plane të mëdha për vitet e ardhshme, synimi ynë është që të gjithë vizitorët tanë të shohin bimë që nuk mund t’i gjejnë në këtë zonë. Prandaj, përveç bimëve autoktone, kultivojmë edhe bimë aloktone”, thotë Renata Qushterevska, udhëheqëse e Institutit të Biologjisë.

 

Ajo

Foto: Meta

që kohëve të fundit ka qenë pjesë e aktiviteteve të kopshtit në bashkëpunim me Shoqatën Ekologjike të Maqedonisë është kultivimi i bimëve të rralla dhe endemike, të cilat janë karakteristike për rajonin tonë, rajon ky që gjendet në kalimin nga klima mesdhetare në atë kontinentale. Është projekti “Ruajtja e bimëve endemike në Maqedoni” nëpërmjet të cilit bëhet monitorimi intensiv i pesë bimëve endemike, ndër të cilat gështenja e butë, dhia, kambana e malit dhe të tjera. Qëllimi i projektit është të dokumentojë lëvizjen e popullsisë së këtyre specieve dhe nëse ato janë nën kërcënim.

“SHEM është duke punuar në projekte për mbrojtjen e bimëve në të cilat kopshti botanik si institucion luan një rol shumë të madh. Ky institucion duhet patjetër të vazhdojë të zhvillohet për të mbrojtur florën e Maqedonisë dhe për ta njoftuar publikun e gjerë me pasurinë tonë bimore. Këtu përshtaten synimet dhe aktivitetet për të cilat ne në SHEM jemi angazhuar. Prandaj duam ta promovojmë kopshtin, të investojmë në të dhe të marrim rëndësinë e merituar si pikë referimi të Shkupit”, thotë Natalija Melovska, biologe nga SHEM.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button