“REDI Recycling” në terren, filloi përzgjedhja e mbeturinave në disa nga ndërtesat nëpër Shkup

Deri më tani rreth ndërtesa në komunat Karposh, Aerodrom dhe komuna tjera të Shkupit janë paraqitur për projektin e ri të “REDI Recycling” për vendosje të sistemit për përzgjedhje (seleksionim) të mbeturinave të letrës dhe plastikës. Nga ndërmarrja sociale janë të kënaqur me interesimin pas thirrjes publike të shpallur në ndërtesat e banimit dhe kompanitë për të marrë pjesë në ngritjen e sistemit parësor për përzgjedhjes së mbetjeve, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

“ORDER Recycling” u ofron subjekteve të interesuara kosha për përzgjedhje të mbetjeve (plastikë dhe letër), si dhe grumbullim të rregullt me ​​automjete ekologjike – triçikleta elektrike nga grumbullues të formalizuar, të cilët janë të punësuar në ndërmarrjen sociale.

“Në periudhën e kaluar patëm një thirrje të hapur për paraqitje të ndërtesave që janë të interesuara dhe të gatshme për seleksionim të mbetjeve, janë kontaktuar dhe janë nënshkruar marrëveshje bashkëpunimi me shumicën e atyre që janë paraqitur. Me nënshkrimin kemi vendosur koshat për seleksionimin e mbeturinave dhe grumbulluesit REDI tashmë janë në terren duke grumbulluar lëndët e para dytësore nga seleksionimi primar i mbeturinave që bëjnë qytetarët”, njofton Meta.mk nga “REDI Recycling”.

Në komunën e Shkupit, Karposh, në disa ndërtesa tashmë janë vendosur kosha për përzgjedhje të mbeturinave, nga ku ka filluar grumbullimi i mbeturinave të përzgjedhura nga qytetarët. Sipas REDI Reciklazha, gjatë muajit nëntor do të fillojë vendosja e koshave në ndërtesat në Komunën e Aerodromit.

“REDI Recycling” i përkujton qiramarrësve të përfshirë në aksion se përzgjedhja duhet të jetë e saktë, në mënyrë që mbetjet plastike dhe të letrës të hidhen në kazanët e e dedikuar  posaçërisht për ta. Në thirrjen publike për ndërtesat e banimit dhe kompanitë është lënë mundësia për përzgjedhjen e mbetjeve elektrike dhe mbetjeve bio.

“Për shkak të zgjedhjeve lokale dhe kryetarëve të rinj nëpër komuna, “REDI Recycling” do të organizojë sërish takime me kryetarët e komunave ku jemi aktivë dhe shpresojmë të kemi bashkëpunim të shkëlqyer me ta”, thonë nga ndërmarrja sociale.

Ndryshe, projekti “REDI Recycling” u promovua në fillim të tetorit të këtij viti, kurse Meta.mk për realizimin e tij ka shkruar verën e kaluar.

Ka disa përfitime të rëndësishme për krijimin e një sistemi parësor të përzgjedhjes së mbetjeve. Fillimisht, projekti i riciklimit REDI mundëson fillimin e procesit të formalizimit të grumbulluesve të mbetjeve në vend, të cilët në vitet e fundit kanë meritën kryesore që plehrat të përzgjidhen dhe të mos grumbullohen në deponitë ilegale dhe komunale gjithandej në vendin. Përveç që do të punësohen, grumbulluesit do të kenë sigurim shëndetësor dhe pensional.

Qytetarët do të kenë koshat për seleksionim të mbetjeve në ndërtesat e tyre, të cilat do të kontribuojnë në ruajtjen e mjedisit duke rritur përqindjen e plastikës dhe letrës së përzgjedhur. Nisma e drejtuar nga ndërmarrja sociale “REDI Recycling” zbatohet në bashkëpunim me Shoqatën Go Green dhe Pakomak.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button