fbpx

Filmi “Dance In This Chaos” në regji të Murat Zherkës shfaq diskriminim e shoqërisë ndaj romëve (VIDEO)

Derisa shoqëria i shtyp dhe i diskriminon romët, ata qëndrojnë të fortë bashkë dhe luftojnë për të drejtat e tyre. Çdo padrejtësi ndaj tyre përpiqen ta tejkalojnë me këngë dhe me muzikë. Pikërisht kjo u shfaq në filmin “Dance In This Chaos” në regji të Murat Zherkës, shkruan Portalb.

“Jemi mësuar të shikojmë filma për romët në të cilat ka fyerje, vulgaritet dhe nënçmim, ku romët paraqiten në mënyrën më të mjerueshme. Në këtë film është paraqitur diçka tjetër, po edhe këtu do ta shohim diskriminimin, ngacmimin dhe jetën kundër romëve, por, mesazhi është shumë më i fortë.” tha Xhemiljana Abdullova.

This slideshow requires JavaScript.

Qëllimi i filmit është që t’i mbështesë të rinjtë të jenë pjesë e zgjidhjeve të problemeve në rrethin e tyre duke iniciuar ndryshime. Me këtë film u pasqyrua jeta e romëve në vendin tonë duke e shfaqur sjelljen e të tjerëve ndaj tyre. Me rrëfimin e filmit pasqyrohet diskriminimi social dhe institucional ndaj romëve. Lufta e tyre e përditshme për një jetë të barabartë u shfaq në vetëm 15 minuta të filmit.

“Xhemilijana Abdullova ishte me ne nga nisja e idesë për këtë film dhe na ka ndihmuar shumë në çdo aspekt. Filmi u xhiruar për katër muaj. Do kisha dashut t’i falemnderohem në veçanti lagjjes rome ku ne xhiruam filmin. Se ne nuk xhiruam për 2-3 ditë, por kemi jetuar për katër muaj aty. Ne bisedonim për problemet që ata i hasin gjatë jetës, por, shpesh bisedat përfundonin me muzikë dhe hare. Prandaj edhe vetë filmi u titullua “Kërce Në Këtë Kaos”.” tha Murat Zherka.

Filmi u mundësua nga Democracy Lab, ICD Youth Can. Mbështetje të madhe pati edhe nga: Romano Ilo, Lumiere Films, Vardar Film, Prima Studio, Roma Rock School, Komuna Qendër dhe Qendra Kulturore Rinore.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button