fbpx

Çka nëse pajisja e identifikimit nuk e njeh votuesin?

Aparatet për identifikimin e gjurmëve të gishtërinjve janë risia më e madhe në këto zgjedhje lokale. Ato drejtohen në qendrën e votimit nga kryetari i këshillit zgjedhor ose nënkryetari.

Në rrethin e parë, disa vendvotime u përballën me pengesa për shkak se aparati nuk njohu votues ose pushoi së funksionuari. Institucionet e kanë pranuar më herët se do të ketë problem me rreth 30% të të dhënave me gjurmë gishtash nga databaza e Ministrisë së Brendshme, transmeton Portalb.mk.

Hapi i parë që duhet të ndjekin votuesit është të paraqiten në qendrën e votimit me një dokument identifikimi të vlefshëm. Zgjedhësit dorëzojnë dokumentin e identifikimit anëtarit të parë të Këshillit Zgjedhor. Ju hiqni maskën për disa sekonda për të identifikuar veten. Votuesi më pas kalon filtrin e dytë të identifikimit, vendos gishtin tregues të dorës së djathtë në pajisjen e identifikimit të gjurmëve të gishtërinjve. Aparati përmban të dhënat e të gjithë votuesve. Në rast se të dhënat nga dokumenti i identifikimit dhe të dhënat nga shenjat e gishtave nuk përputhen, personi nuk mund të votojë. Votuesi që kalon dy filtrat e identifikimit kalon në hapin e tretë, që është të jetë në listën e votuesve. Pasi hyn në listë, votuesi firmos dhe i jepet një fletë votimi për të votuar. Palos fletën e votimit dhe e fut në kutinë e votimit. Votuesi merr dokumentin e identifikimit dhe largohet nga qendra e votimit.

KSHZ thotë se shanset për keqpërdorim të pajisjes biometrike të identifikimit të votuesve janë “zero”.

Janë siguruar gjithsej 4000 pajisje për 3480 qendra votimi në të gjithë vendin. Komisioneve komunale zgjedhore u shpërndahen pajisje rezervë, në rast se kanë nevojë për ndërrim të pajisjeve për shkak të pengesave teknike gjatë procesit të votimit.

Në të gjitha komisionet lokale në vend ka staf të IT-së që kanë për detyrë të sigurojnë funksionimin normal të aparatit të gjurmës së gishtave dhe të shmangin defektet e mundshme. Ekspertët e IT-së janë nga vendi, por edhe nga prodhuesi gjerman i pajisjeve Dermalog. Në rast se pajisja ndalon së punuari dhe nuk mund të riparohet dhe nuk mund të sigurohet zëvendësimi i saj, KSHZ-ja vendos që të vazhdojë votimi në mënyrën e vjetër, llambën UV dhe sprej.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button