Gostivar, në shesh mund të gjeni mesazhet ngacmuese që vajzat i pranojnë në internet (VIDEO)

Sheshi i Gostivarit u mbush me mesazhet më të shpeshta ngacmuese të cilat vajzat e reja i marrin për çdo ditë. Këto mesazhe u ekspozuan në ekspozitën “Prej n’inbox, n’shesh” e cila u realizua në kuadër të fushatës “Seen” nga Qendra për Mundësi të Barabarta “Mollëkuqja”, shkruan Portalb.mk.

Zhvillimi i teknologjisë ka rritur ndjeshëm edhe ngacmimet seksuale të cilat ndodhin në internet, si pasojë e kësaj, shumë vajza për çdo ditë përballen me mesazhe dhe përmbajtje të padëshiruara në profilet e tyre.

Për këtë, “Mollëkuqja” nëpërmjet ekspozitës, shfaqi në qendër disa nga mesazhet më të shpeshta ngacmuese, të cilat vajzat i marrin vazhdimisht. Qëllimi i kësaj ekspozite ishte që qytetarët të njoftohen më afër me këtë fenomen, të rritet vetëdija e tyre dhe këto raste mos të kalojnë në heshtje por të raportohen.

Ekspozita “Prej n’inbox, n’shesh”
Ekspozita “Prej n’inbox, n’shesh”

Rita Behadini, kryetare e “Mollëkuqja” tha se ajo çfarë kanë dashur të shfaqin janë mesazhet që vajza pranojnë në rrjetet sociale, mesazhet ngacmuese që përmbajnë gjuhë të urrejtjes, kërcënime ose ofendime.

Një ndër veprimet për parandalimin e këtij fenomeni është raportimi i këtyre mesazheve, andaj nga Mollëkuqja bëjnë thirrje që të njëjtat mos të injorohen.

“Qëllimi jonë kryesor që ne duam të arrijmë me këtë ekspozitë por edhe me projektin në përgjithësi është që të motivojmë vajzat dhe gratë si dhe t’i fuqizojmë që këto mesazhe t’i raportojnë.” tha Rita Behadini.

Ekspozita “Prej n’inbox, n’shesh”
Ekspozita “Prej n’inbox, n’shesh”

“Mollëkuqja” realizoi një hulumtim me 208 vajza nga Tetova dhe Gostivari, ku si rezultat 65.8% e vajzave të anketuara thanë se kanë marrë mesazhe nga djem ose burra që përmbajnë forma të ndryshme të ngacmimit seksual, gjuhë të urrejtjes, kërcënime dhe ofendime. 32.2% e tyre pranojnë se nuk kanë marrë përmbajtje të tilla në rrjetet sociale. 1.9% preferuan mos ta thonë. Për të parë rezultatet e plota të anketës, klikoni KËTU.

Fushata “SEEN” ka për qëllim fuqizimin e grave për t’i raportuar mesazhet që të njëjtat pranojnë online, e që janë ngacmuese, ofenduese, kërcënuese apo përmbajnë gjuhë të urrejtjes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button